V ZDA ob nasilnih protestih proti domnevnemu nasilju policije pozivi k zmanjšanju sredstev za policijo

0

Po ZDA so se v četrtek kljub policijskim uram nadaljevali nasilni protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so doslej privedli do 10.000 aretacij in povzročili precejšnjo gmotno škodo. Ob tem se krepijo pozivi k zmanjšanju sredstev za policijo. Na ta način se v ZDA vse bolj širi negotovost, policija situacijo težko nadzira, Trump je pozval k uporabi vojske, nasprotna stran pa zdaj poziva k oslabitvi policije. Kaj se dogaja?

Župan Los Angelesa Eric Garcetti je v četrtek preklical policijsko uro in napovedal, da ne bi zvišal sredstev za policijo, kot je bilo sprva predvideno. Policija Los Angelesa je lani dobila 1,19 milijarde dolarjev.

V New Yorku je odvzem milijarde dolarjev od šest milijard težkega policijskega proračuna zahtevalo 40 mestnih svetnikov, ker se vrstijo pritožbe zaradi policijskega nasilja nad protestniki. Župan Bill de Blasio krčenju denarja za policijo nasprotuje, a policijski sindikat ga kljub temu kritizira, ker noče poslati vojske na ulice in poziva na pomoč predsednika Donalda Trumpa.

De Blasio je osovražen tudi pri protestnikih in v četrtek na spominski slovesnosti za Floydom v Brooklynu ni prišel do besede, saj so ga nenehno prekinjali s pozivi k odstopu in so mu celo obrnili hrbet. To mu redno uprizarjajo tudi policisti. De Blasia napadata tudi Trump in guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Newyorški protesti so najbolj množični od vseh v ZDA, policistov pa je premalo, da bi polovili vse izgrednike, ki uničujejo in ropajo, nadzirali mirne protestnike in opravljali svoje redno delo. New York velja sicer za največjo policijsko silo v ZDA z okrog 40.000 policisti.

DeBlasio je v četrtek obiskal bolnišnico, kjer se zdravi policist, ki ga je čez noč med napadom v East Villageu zabodel osumljenec Dženan Čamović. Osumljenca so policisti prerešetali z 20 naboji, a je preživel.

Za zdaj še ni jasno, ali je bil napad povezan s protesti. Policisti opozarjajo na številne primere nasilja, kot je zažiganje policijskih avtomobilov, metanje molotovk, kamenja in steklenic ter celo streljanja nanje.

Po drugi strani je 350 nekdanjih sedanjih članov županove vlade objavilo odprto pismo s pozivom h ukrepanju proti policijski surovosti zaradi množičnih zapiranj v tesne prostore kljub pandemiji koronavirusa, pretepanjih, napadi s solzivcem in podobnih dejanj.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je medtem vložila tožbo proti vladi predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi nasilništva nad protestniki v ponedeljek, ko jih je Trump ukazal razgnati izpred Bele hiše. Tožba zahteva odgovornost za usklajen in neizzvan napad na množico protestnikov, ki so bili takrat mirni. Trump je v odgovor na tožbo tvitnil naprej izjavo svojega zaveznika in odvetnika Matta Dowda, da so bili protestniki pred Belo hišo teroristi.

Najbolj zagrizeni Trumpovi privrženci pa širijo teorije zarote. Trdijo, da pandemije covida-19 ni, smrt temnopoltega Georgea Floyda, ki je sprožila proteste po ZDA, pa označujejo za izmišljeno. To je širila tudi vodja republikancev teksaškega okrožja Bexar Cynthia Brehm, ki se zdaj sooča s pozivi k odstopu. Celo republikanski guverner Teksasa Gregg Abbott je njene izjave označil za ostudne. K odstopu sta jo pozvala tudi oba teksaška republikanska senatorja John Cornyn in Ted Cruz. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen