V Mariboru gre verjetno za manjši družinski izbruh okužbe z novim koronavirusom, izvor še neznan

0

V Osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri tretješolcu, ki pa ni zbolel in ni kazal znakov okužbe, je za STA povedala ravnateljica šole Lidija Todorović. Mario Fafangel z NIJZ je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil, da gre verjetno za manjši družinski izbruh. Izvor okužbe sicer še ni znan.

Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pojasnil, da gre v mariborskem primeru za več okuženih v družini, med njimi je tudi otrok. V ponedeljek je bil do polnoči potrjen en primer v Mariboru, so pa včeraj potrdili okužbe tudi pri nekaterih njegovih kontaktih. Za koliko novih okužb gre, Fafangel ni želel razkriti, številke bodo objavljene danes.

Po poročanju medijev so bile v tej družini potrjene tri okužbe. Kot je poročala TV Slovenija, sta okužena še ena odrasla oseba in brat omenjenega okuženega učenca, prav tako učenec OŠ Ludvika Pliberška, ki pa v minulih dneh ni obiskoval šole. Oba otroka sta bila brez znakov bolezni.

Direktor NIJZ Milan Krek je v oddaji 24ur zvečer na televiziji Pop TV povedal, da doslej niso odkrili dodatnih okužb.

Od kod so prinesli virus oz. ali je prišel iz tujine, še ni jasno, saj je epidemiološko poizvedovanje še v teku, je povedal Fafangel. Opozoril je, da je možno, da je virus prisoten še v Sloveniji.

Napovedal je, da bodo vnaprej postopali po ustaljenem protokolu in da iščejo kontakte okuženega tako v službah kot šoli itd. Če bodo ugotovili visokorizične kontakte, bodo zanje predlagali karanteno, je dodal. Če se v šoli ukrepi izvajajo tako, kot se morajo, lahko epidemiolog predlaga karanteno le za nekaj ljudi do morda celotnega razreda, kot tudi kaže v konkretnem primeru v Mariboru.

V karanteno bodo šli le tisti, ki so bili v tesnem stiku z okuženim, ne pa tudi družinski člani teh tesnih kontaktov, je dodal. Če pa bi denimo potrdili okužbo pri še kakšnem sošolcu tega okuženega, bodo karanteno predlagali tudi za osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku. Zato lahko tudi starši sošolcev tega otroka, pri katerem so potrdili okužbo, hodijo v službo.

Krek je potrdil, da je v karanteni poleg družine in sošolcev učenca tudi ekipa sodelavcev učenčeve matere na bencinski črpalki v Mariboru.

Ravnateljica omenjene mariborske šole Todorovićeva je za STA pojasnila, da učenec, pri katerem so potrdili okužbo, ni kazal znakov. “Učenec ni zbolel, je pa pozitiven,” je dejala.

Na šoli so postopali v skladu z navodili. “Prišla je epidemiologinja iz nacionalnega inštituta, ki je pregledala stanje pri nas, preverila, kje se je učenec gibal, kako imamo razporejene učence v skupine, kako skrbimo za preventivne ukrepe. Potem se je odločila, da bomo zaradi skrajne previdnosti razred pustili v 14-dnevni karanteni skupaj z razredničarko,” je dejala.

V omenjenem razredu je 18 otrok. Potem ko so na šoli prejeli obvestilo NIJZ o okužbi, so po besedah ravnateljice najprej obvestili starše teh otrok, da so prišli ponje. Ti bodo torej morali v prihodnjih dveh tednih ostati doma, natančna navodila, tudi glede morebitnega testiranja na novi koronavirus, pa bodo prejeli od NIJZ.

Ostali učenci in učitelji lahko šolo obiskujejo še naprej. Ali bodo testirali še koga drugega s te šole, še ne vedo. Po besedah ravnateljice čakajo na navodila NIJZ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen