V Franciji se znova odpirajo kavarne, bari in restavracije

0

Po tednih omejitvenih ukrepov lahko Francozi danes znova obiščejo svojo najljubšo kavarno ali restavracijo. Potem ko so se minuli konec tedna znova odprli parki in vrtovi, bodo danes v okviru druge faze rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa goste sprejeli gostinski lokali, v katerih strežejo hrano in pijačo.

“Več ur smo čistili,” je dejal Theo Stuzmann, vodja natakarjev v znani strasbourški restavraciji Maison Kammerzell. Pred današnjim odprtje so opravili še temeljito dezinfekcijo, je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

“Danes vlada optimizem,” je dejal Herve Becam iz sindikata gostinske dejavnosti Umih.

Francozi lahko znova živijo skoraj normalno življenje, je minuli teden ob napovedi sproščanja ukrepov dejal francoski premier Edouard Philippe.

V Parizu, kjer novi koronavirus ostaja bolj prisoten kot drugod po Franciji, bodo kavarne, bari in restavracije za zdaj obratovali samo na zunanjih terasah.

Ob pričakovani gneči v gostinskih lokalih je pariški mestni svet izdal dovoljenje za postavitev miz na pločnike, parkirna mesta in druge javne prostore. Prav tako so več ulic zaprli za avtomobilski promet, poroča AFP.

Francoska vlada meni, da so s strogimi omejitvenimi ukrepi, ki so veljali od 17. marca do 11. maja, rešili na tisoče življenj in zmanjšali pritisk na bolnišnice, zdaj pa si želi znova zagnati gospodarstvo, ki so ga ukrepi močno prizadeli.

Francijo, kjer je za boleznijo covid-19 umrlo 29.000 ljudi, čakata “zgodovinska recesija” in strm porast brezposelnosti, je opozoril premier Philippe.

Širjenje virusa je pod nadzorom v večjem delu Francije. Varna območja so označena z zeleno barvo, pariška regija ter prekomorski ozemlji Francoska Gvajana in Mayotte pa so še vedno pod oranžno barvo, kar pomeni visoko tveganje za okužbo.

V Franciji so še naprej prepovedana javna zbiranja več kot desetih ljudi, in sicer do 21. junija. Zaščitne maske so še vedno obvezne na sredstvih javnega prevoza, postajah in letališčih.

V restavracijah lahko sedi skupaj za mizo do deset ljudi, med mizami mora biti razdalja najmanj meter. Danes se znova odprejo plaže, spet so dovoljene poroke. Po vsej državi se postopoma odpirajo osnovne šole, na zelenih območjih pa tudi srednje.

Danes začne delovati tudi mobilna aplikacija StopCovid, ki uporabnika obvesti, če je bil v bližini osebe, ki je bila pozitivna na testu za novi koronavirus. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen