Umrl je dolgoletni predsednik OKS Janez Kocijančič in eden največjih zaveznikov Milana Kučana

3

Umrl je dolgoletni športni funkcionar ter nekdanji politik in gospodarstvenik Janez Kocijančič, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kocijančič je bil predsednik OKS med letoma 1991 do 2014, od leta 2017 pa tudi predsednik Evropskega olimpijskega komiteja. Star je bil 78 let.

Kocijančič je močno zaznamoval slovenski šport, zlasti po osamosvojitvi. Bil je prvi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in na tem položaju ostal kar pet mandatov. Opravljal je pomembne funkcije v mednarodnih športnih organizacijah. V preteklosti je bil tudi viden politik in gospodarstvenik.

Kocijančič se je rodil 20. oktobra 1941 v Ljubljani. Leta 1961 je postal predsednik univerzitetnega odbora Zveze študentov ljubljanske univerze (1961-63), kasneje predsednik CK Zveze mladine Slovenije (1966-68) in predsednik Zveze mladine Jugoslavije (1968-1971). Bil je minister v vladi Staneta Kavčiča, po padcu Kavčičeve vlade je presedlal v gospodarske vode. Najprej je vodil podjetje Interexport, od leta 1982 do 1993 pa je bil tudi direktor Adrie Airways.

Po osamosvojitvi Slovenije je maja 1993 Kocijančič postal predsednik Združene liste socialnih demokratov (ZLSD), v katero so se med drugim povezale ZKS-SDP, Delavska stranka in Socialdemokratska unija. Leta 1993 je bil izvoljen tudi za poslanca v prvem sklicu državnega zbora. Na čelu ZLSD je ostal do konca mandata leta 1997. Veljal je za enega največjih zaveznikov nekdanjega šefa slovenske partije Milana Kučana.

Še bolj kot politiki pa se je Kocijančič zapisal športu, sprva zlasti smučanju. Od leta 1974 do 1984 je bil predsednik Smučarske zveze Slovenije, od leta 1984 do 1988 pa Smučarske zveze Jugoslavije.

V času osamosvajanja Slovenije je bil Kocijančič med člani iniciativnega odbora za ustanovitev Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta je bil ustanovljen 15. oktobra 1991, ko so v Cankarjevem domu slovesno podpisali Slovensko olimpijsko listino. Za prvega predsednika OKS je bil izvoljen prav Kocijančič.

Št. komentarjev: 3
  1. Hit pravi

    Narod ga bo pomnil zgolj kot komunista, ki je oviral demokracijo. Tudi v športu ni pustil sledi, razen kot propagandni suport komunistom.

  2. Jože pravi

    Spominjali se ga bomo kot človeka,ki je vseskozi lagodno živel in na račun partijske knjižice kradel.

  3. Re gornjim pravi

    Upam, da bo tudi vama kdo napisal ” tako lep nekrolog”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen