Tudi načelnik UE Maribor Đurov dobil klofuto s strani MNZ: Koncert Thompsona v Mariboru bo!

13

Ministrstvo za notranje zadeve je potrdilo, da je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. “Odločitev ministrstva je bila sprejeta ob upoštevanju sodbe Upravnega sodišča Republike Slovenije in veljavne zakonodaje,” so navedli.

PREBERITE ŠE TO: Dvojna sramota: Upravno sodišče kar dve leti reševalo primer lustriranega Thompsona, uradniški zmazek UE Maribor pa je odobrila sedanja ministrica Ksenija Klampfer

Podrobnosti, na kakšni podlagi so sprejeli takšen sklep, niso navedli. Pravijo le, da so prejeli pritožbo organizatorja koncerta zoper odločbo mariborske upravne enote, s katero je ta 4. maja ponovno prepovedala Thompsonov koncert v Mariboru. “V pritožbenem postopku je ministrstvo za notranje zadeve z odločbo z dne 3. junija 2020 pritožbi ugodilo in odločbo Upravne enote Maribor odpravilo,” so odgovorili na ministrstvu.

Minister Aleš Hojs je v izjavi za nekatere medije sicer dejal, da je ustaštvo zavržno dejanje in da “nihče ne poveličuje nič v tem smislu”. A so na ministrstvu presodili, da je bil koncert organiziran z namenom zaslužka, ne pa z namenom izvajanja kaznivega dejanja. Zgolj intuicija ali indici, da bi morda lahko prišlo do kaznivega dejanja, pa po besedah Hojsa “niso dovolj tehten razlog, da se tak koncert prepove”.

Po odpravi prepovedi koncerta Thompsona v Mariboru (ta je bil sprva načrtovan 20. maja 2017) se lahko sedaj zgodi dvoje: pevec lahko zdaj izvede koncert ali terja od Slovenije odškodnino.

Glede morebitne zahteve za odškodnino so na notranjem ministrstvu navedli, da ima vsakdo pravico do odškodninske tožbe. “Pravica posameznika do odškodnine, ki naj bi mu nastala s protipravnim ravnanjem države, je urejena v 26. členu Ustave RS. Vsakdo ima torej pravico do odškodninske tožbe. Odločitev o tem, ali mu ta pravica pripada, pa je odvisna od izpolnjenih predpostavk v vsakem posameznem primeru posebej,” so zapisali.

Na mariborski upravni enoti so še vedno prepričani v pravilnost svojega ravnanja. “Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno pa menim, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona pravilna,” je danes za STA povedal načelnik upravne enote Srečko Đurov, sicer ortodoksni kader SD.

“Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror. Zato je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj smo prepričani, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem,” je dodal.

Organizator koncerta Milan Trol se na klice STA za pojasnilo, kakšni bodo njegovi nadaljnji koraki, danes ne odziva. Za Radio Maribor pa je povedal, da koncert bo. “O vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to,” je dodal.

Načelnica mariborske upravne enote v letu 2017 Ksenija Klampfer, kasneje tudi ministrica za delo, pravi, da danes razmišlja enako kot takrat. “V Sloveniji je neustavno in kaznivo razpihovanje sovraštva in nestrpnosti. Že sama napoved koncerta Marka Perkovića Thompsona pri ljudeh vzbuja toliko negativnih čustev, ki ne sodijo več v ta čas. Nevarno in nedopustno je že, da sploh razmišljamo o tem, ali je v demokratični in pravni Sloveniji mesto nekomu, ki poveličuje simbole ustaštva in naci fašizma,” je zapisala na družbenem omrežju Facebook.

Koncertu Thompsona še vedno nasprotuje tudi mariborski župan Saša Arsenovič, “ker so sporočila pesmi, ki jih izvaja, in simboli, ki so del njegovih koncertov, povezani z bolečimi temami iz preteklosti”.

Odzval se je tudi predsednik republike Borut Pahor. “Glede na številna vprašanja, ki jih je predsednik republike deležen glede koncerta Thompsona v Sloveniji, poudarjamo, da je stališče predsednika enako kot leta 2017: Ni stvar politike, da dopušča ali prepoveduje koncerte, ampak je stvar organizatorja oz. pristojnih institucij, da poskrbijo, da je dogodek organiziran v skladu z zakonom in da je ob tem poskrbljeno za javni red in mir,” so prek Twitterja sporočili iz urada predsednika republike.

“Predsednik republike ni poznavalec glasbe Marka Perkovića Thompsona. Njegova politična stališča pa so mu znana in jih zavrača,” so še dodali.

Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) ocenjuje, da takšnemu koncertu v Sloveniji ni mesta. “Ne razumem, kdo bi se takšnega koncerta sploh udeležil, razen če so obiskovalci iz kakšne druge države.” Spomnil pa je, da je v tej zadevi že odločalo upravno sodišče, ki je po poročanju medijev ocenilo, da je bila prvotna prepoved koncerta nezakonita. “Če je to razlog, da se je ministrstvo tako odločilo, bom to razumel, sicer pa tega koncerta niti pod razno ne podpiram,” je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Kritičen je bil tudi predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da Thompsonove koncerte redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti. V koalicijski DeSUS pa so na Twitterju zapisali, da izvajalec, v čigar pesmih je prisotno spodbujanje narodne, rasne, verske ali druge nestrpnosti, na našem ozemlju ne bi smel biti dobrodošel. “Kakršnokoli vnašanje delitve ali žalitve spomina slovenskega naroda je skrajno neprimerno. V DeSUS nasprotujemo nastopu Thompsona v Sloveniji,” so navedli.

Ogorčeni so bili tudi v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, kjer vladi med drugim očitajo odpiranje vrat ustaštvu.

Št. komentarjev: 13
 1. Johan pravi

  Oh , kakšen užitek , ko boste člani uredništva lahko drveli na koncert. Očitno vas je večina jugošev!

  1. raft pravi

   He,he,he, šumadinac Jovane. Tvoja taktika je zastarela in z njo ne moreš več flancati nikogar.

   1. Johan pravi

    Mislim, da je v tebi več krvi jugoša, kot v meni, zato čolniček lepo zaveži

 2. linke pravi

  nekam slovensko zveni priimek načelnika ue .

 3. Anton Domžalski pravi

  Nasprotovanje koalicijskih strank bo Janšo le vzpodbudilo k pomoči organizirati koncert.Da pokaže “partnerjem”,kdo je gazda.Oni so brez njega itak politična zgodovina.Pa še ljudstvo bo strahovalo pred neredi.On hoče prestrašeno rajo,ker je prestrašena mnogo bolj vodljiva!

  1. Hit pravi

   Domžalec, ti rabiš psiho pomoč. Gre brez napotnice, ne odlašaj!

  2. Re gornjemu pravi

   Gazda ja..jo

 4. Anton Domžalski pravi

  Janša je ukazal,da koncert bo,ker mu je Thomphosnu obljubil,da bo zapel Janšev hit : Najlepša si !

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Predskupina Thopsonu bo satanistka Madona, ki opeva iluminate.
  boditevcvetju

  1. raft pravi

   Haapy Yack pravi Pred 2 dneva
   hoj
   Predskupina Thopsonu bo satanistka Madona, ki opeva iluminate.
   boditevcvetju
   ———

   Fuka pa isključno z zamorci.

 6. bruh pravi

  mah ….če je dovoljeno krulećim komunističnim svi njam kombinatoričkam naj dovolijo tudi temu…ajd…

 7. bruh pravi

  če se ne motim, je tudi dovoljeno komunistični svi nji makaropićki……pa prav tako uvoženemui smrdećemu jugokomunajzerksemu pra scu predinćiću…..ajd….če je dovoljeno njim, da zverinsko krulijo in cvilijo naj dovolijo tudi temu….ajd..

 8. Re gornjemu pravi

  Tudi tebi bi bilo nujno prepovedati tvoje kruljenje in cviljenje po tem portalu, de..bil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen