Swissport bo v Veliki Britaniji zaradi epidemije koronavirusa odpustil več kot 4000 ljudi

0

Podjetje Swissport, ki nudi storitve letalski industriji, je napovedal ukinitev več kot 4000 delovnih mest v Veliki Britaniji. Delovno silo na Otoku bo s tem približno prepolovil. Kot razlog je navedel globalno pandemijo bolezni novega koronavirusa, zaradi katere so letala prizemljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ko letala ne letijo, naš vir prihodka izgine,” je situacijo opisal glavni izvršni direktor Swissporta za Veliko Britanijo in Irsko Jason Holt. Po njegovih besedah bodo odpustili “več kot 4000 ljudi”.

Brez dela bi lahko po navedbah britanskih medijev ostalo do 4556 od skupno 8500 zaposlenih.

Swissport se mora po navedbah Holta “prilagoditi žalostni realnosti, da enostavno v zraku ni dovolj letal, da bi naše podjetje lahko delovalo kot pred covidom-19, in še nekaj časa ne bo moglo”. Podjetje sicer opravlja oskrbo zrakoplovov in skrbi za letalski tovor.

Globalni letalski sektor je pandemija covida-19 močno prizadela. Britansko združenje letaliških operaterjev AOA je danes ocenilo, da bi bilo lahko zaradi koronavirusa in njihovih posledic v panogi na Otoku ogroženih 20.000 delovnih mest, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Če bi k temu prišteli še podjetja, ki zagotavljajo storitve letališčem ali so posredno odvisna od njih, bi bilo na udaru več kot 110.000 delovnih mest.

Prva dama AOA Karen Dee je poudarila, da je britanski letalski sektor doživel “najslabše tri mesece v svoji zgodovini”. Vlado je pozvala, naj preneha s političnimi odločitvami, ki ustavljajo načrte za ponovni zagon.

Britanska vlada je uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki prispejo v Veliko Britanijo iz tujine. Po oceni letalskih podjetij bi ta odločitev lahko povzročila “gospodarsko katastrofo”. Kasneje je London sicer napovedal, da bo iz ukrepa izvzel nekatere pri Britancih priljubljene evropske turistične destinacije, vključno s Španijo in Portugalsko. A strokovnjaki vseeno opozarjajo, da Velika Britanija blokira prihode iz številnih držav s precej manj okužbami, kot jih ima sama.

Tudi drugod v letalskem sektorju sicer koronavirus povzroča veliko krizo. Nemški letalski prevoznik Lufthansa bo ukinil 22.000 delovnih mest, obsežna odpuščanja pa so napovedala tudi druga podjetja. Strokovnjaki svarijo, da bi lahko trajalo več let, da se število letalskih potnikov povrne na predkrizno raven.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen