Slovesno praznovanje dneva državnosti in izrazi nasprotovanja osamosvojitvi

7


Piše: Davorin Kopše


Dne 25. 6 1991 je bila na podlagi plebiscitarne volje ljudstva Slovenija razglašena za neodvisno in samostojno republiko Slovenijo. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, kar je bilo slavnostno razglašeno naslednji dan, 26. junija na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.
Žal 29 let po tem veličastnem dogodku, kjer smo bili Slovenci najbolj enotni v zgodovini gledamo ali celo vse bolj gledamo razdvojenost v odnosu do te svetle točke zgodovine slovenskega naroda. Ni jih malo, ki se zmrdujejo in obsojajo neuvrstitev simbolov na proslavo proti katerim smo se z orožjem, politiko in narodovo zavestjo borili v času osamosvajanja in tudi po tem. Bojkotirali so proslavo, ker teh sovražnih simbolov tam ni bilo, nekateri pa niso prišli, ker se ne strinjajo z demokratično izvoljeno in demokratično sestavljeno slovensko vlado. Sveta nebesa, prišli niso, ker se ne strinjajo s tistim, kar smo si izborili in kar smo proslavljali. So to tisti, s katerimi naj bi imeli dialog in politično sodelovanje? Ob teh vsebinah sem odločno proti. O tem ni pogajanja.
Udeležbo na proslavi ob dnevu državnosti so odpovedali v Listi Marjana Šarca, Stranki Alenke Bratušek in celo v Slovenski nacionalni stranki. Pomislite, v imenu imajo slovenska in nacionalna pa so proti. Za prva posebneža, ki imata v imenu stranke imeni liderjev bi še nekako razumel, ker obe gojita kulta osebnosti, kar pomeni osebni interes, čeprav tudi SNS pravzaprav ne preseneča, saj je znano, da je to stranka Zmaga Jelinčiča, ki si je administrativno dopolnil ime z dodatnim imenom Plemeniti. Tega politika so polna usta slovenstva, deluje pa po vetru, za katerega ocenjuje, da mu pripiha politični kapital. Pri tem ga ni čisto nič sram. Je kljub svoji deklarativni privrženosti Sloveniji izrazit titofil in častilec simbolov propadle in v krvi razpadle Jugoslavije. To ga ne uvršča na kakšno častno mesto v slovenski politiki, kamor se sam prišteva, ampak na obrobje, kjer kraljuje sramota.
No, voditeljica Socialnih demokratov je nekaj ur pred državno proslavo ob dnevu državnosti razglasila, da se bodo oni proslave udeležili. Sicer so tja prišli le nekateri z vrha stranke. Ob napovedi ni pozabila povedati, da to ne pomeni podore vladi Janeza Janše, ampak se bodo poklonili državi. Seveda se bodo poklonili državi, saj proslava ni namenjena vladi, ampak obeležuje veličasten trenutek, ko je bila ta država razglašena za samostojno in neodvisno demokracijo. Oni, oziroma njihovi predhodniki, katerih kontinuiteta je SD, kar tako ali tako ve že širni svet, so bili pred 29. leti odločno proti, o čemer pričajo njihovi kisli ksihti, razvidni v dokumentarnih gradivih, ki so ob razglasitvi nemo izražali razočaranje v takratni skupščini.
To so bili njihovi pogoji, da se udeležijo proslave in še več, podprli so manire ulice, ki v zadnjih tednih brez pravega razloga in utemeljitve po slovenskih mestih protestirajo proti slovenski vladi. Druge utemeljitve za proteste ni, kot je ideološki naboj in boj, proti kateremu se deklarativno borijo in nam dopovedujejo, da ideološka vprašanja v Sloveniji nimajo kaj iskati vse dokler ne bo sprejeta njihova potvorjena zgodovina. No, tega ne bo!
Poistoveteni s hipopolitikom Marjanom – vodjo opozicije in mračno preteklostjo
V Sloveniji ni primernejše osebe, ki bi jo lahko poimenovali s skovanko hiperpolitik, kot je Marjan Šarec. V politiko je prišel direktno iz vaških veselic, kjer je bil zabavljač. Njegovi nastopi so še vedno na YouTube, kjer se v svojem humorju norčuje iz ljudi, predvsem žensk, kar ga tudi med zabavljači uvršča med najbolj nizkotne in primitivne. Potem je z intrigami in s pomočjo dominantnih medijev priromal v sam vrh slovenske politike, kjer nam je kot predsednik vlade 18 mesecev delal nič drugega kot sramoto. Sramotil je tako državo kot Slovence in druge prebivalce Slovenije ter nenazadnje tudi sebe. Ampak ne, ni še dovolj, ponovno bi se rad povzpel na vrh, kar pa mu v skladu z zdravim razumom vendarle ne bi smelo uspeti. On, prav on se je prvi pridružil ekstremni stranki Levica in izdal ukaz, da se na proslavo ne sme, zaželeno pa je iti med ulične razgrajače.
Duh slovenstva na proslavi
Kljub temu, da se je na Prešernovem trgu, ki je skoraj v neposredni bližini Kongresnega trga odvijal ples divjakov, ki so se izživljali v slengu sodobnih komunističnih revolucionarnih idiotov, smo doživeli pravi praznik na predvečer samega praznika.
Zame osebno je imel predsednik republike, kot govornik še en odličen govor, po čemer je znan. V njem je pozval Slovence in druge, ki tukaj živimo h kljub svoji različnosti, ali pa prav zaradi tega vneti razpravi, ki naj upošteva ene in druge. Žal sicer glede na poznavanje okoliščin v katerih živimo pomislim, da bi morali spoštovati tudi tiste, ki obujajo star režim in pozivajo k revoluciji, ampak upam, sem skoraj prepričan, da tega vendarle ni imel v mislih. To so si želijo in zahtevajo tisti, ki niso želeli tega niti poslušati in niso prišli. Poti tja namreč nazaj v zatohlo zgodovino ni in je ne bo. S tistim smo se namreč na smrt sprli. Ja, na smrt smo se sprli in kri je tekla, naši rojaki pa so umirali. Ne po naši krivdi, ki smo zahtevali in si izborili le svoje.
Tisti, ki na proslavo niso prišli, ker zavračajo vrednote slovenske osamosvojitve, si lahko še vedno premislijo. Ko bodo te vrednote sprejeli, se lahko pogovarjamo o prav vsem drugem.
Kulturni program nas je vrnil h koreninam. Doživel sem ga ponosno in čustveno ter neomajno. Naj tukaj ponovitm svoj tweet kot čestitko za praznik domovini, vezan na vsebino državne proslave:
»Proslava, korenine, ponos …
… bom naredil stezice, ki so včasih bile.
Ko bodo zmagale sanje, bomo zmagali vsi!
Vse najboljše domovina Slovenija.«

Št. komentarjev: 7
 1. johan pravi

  Kopše, res si napisal nekaj lepih misli. Čestitam! Ne moreš pa iz svoje kože, da ne bi pljuval po drugače mislečih, ki so sicer bili na proslavi, niso se pa poklonili NJEMU , največjemu, najpoštenejšemu, najzaslužnejšemu. Pa saj to je bolano. Zahtevaš ti, da se mu vsi klanjajo kot despotu? Spomni se, kako se je (mogoče tudi ti) “udeleževal” teh proslav ob tem prazniku tvoj gospodar v prejšnjih letih, ko je bil v opoziciji. Takrat je bilo to , seveda , ” čisto nekaj drugega”, ker je to bil pač ON. Vse se enkrat vrača!

  1. Hit pravi

   Johar, tečn si že z anti Janša čipom. Kot lajna si.

   1. Johan pravi

    Ti pa , kot dobro dresiran cucek

    1. Hit pravi

     Čist zmešan si. Bodi rad, da imamo demokratično Vlado. Intimno si lahko Kučanc.

     1. Johan pravi

      Sem ti že enkrat napisal, da mi dol visijo tako levi, kot tvoji desničarji, zato se spomni, kar si pisal o podtikanju, butl!

 2. sandi pravi

  Dober komentar!

 3. haapy yack pravi

  Dne 25. 6 1991 je bila na podlagi plebiscitarne volje ljudstva Slovenija razglašena za neodvisno in samostojno republiko Slovenijo.
  ——————————————————————————————————————————————————————————-
  hoj
  Če bi še tole mal držal, zakaj smo potem svoj monetarni sistem predal v roke globale, ki ima čist druge načrte glede samostojnosti posameznih držav.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen