Rusi bodo v sredo odločali o ustavnih spremembah; te Putinu omogočajo vladanje vse do leta 2036

0

V Rusiji bo v sredo potekal referendum o ustavnih spremembah, ki bodo predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da ostane na oblasti še nadaljnjih 16 let. Sedanji četrti predsedniški mandat Putinu poteče leta 2024, kar pomeni, da bi Putin lahko ostal na oblasti vse do leta 2036 (2 predsedniška mandata, vsak po 6 let). Leta 2036 bo sicer Putin star že 83 let.

67-letnik, ki Rusijo kot predsednik ali premier vodi že dve desetletji, je po Stalinu ruski voditelj z najdaljšim stažem. Ustavne spremembe mu bodo omogočile, da bo za predsednika kandidiral še dvakrat.

Referendum bi moral potekati že 22. aprila, a ga je Kremelj zaradi pandemije novega koronavirusa precej nejevoljno preložil na 1. julij.

Putin je spremembe ustave iz leta 1993 predlagal januarja. Oba domova parlamenta sta jih potrdila po hitrem postopku. Putin je vztrajal, da morajo imeti zadnjo besedo državljani, saj da bodo amandmaji z referendumom dobili legitimnost.

Putin si je v letih na oblasti zgradil ugled garanta stabilnosti ruske države. Čeprav uživa široko naklonjenost, mu je v času pandemije podpora v anketah padla na rekordno nizko raven.

Glede na anketo neodvisnega inštituta Levada Center, objavljeno minuli mesec, Putinovo delo podpira 59 odstotkov odraslih Rusov.

Predčasno glasovanja na referendum se je začelo že v četrtek, dan po veliki vojaški paradi v Moskvi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, glavni dan pa bo v sredo, ko bo tudi dela prost dan.

Pričakovati je, da bodo Rusi podprli predlagane ustavne spremembe. Glede na anketo državne agencije VTsIOM bo reformo podprlo 71 odstotkov volivcev.

“Ljudje precej ravnodušno glasujejo za stabilnost,” je za nemško tiskovno agencijo dpa komentirala ruska politična analitičarka Ana Arutunjan.

Državljani na referendumu glasujejo o celotnem svežnju ustavnih sprememb, ki prinašajo tudi v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški.

Ustavne spremembe predvidevajo okrepitev pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. Reforma v ustavo prinaša tudi prepoved gejevskih porok in omenja vero v boga, s čimer se Rusija oddaljuje od ateizma v času Sovjetske zveze.

Eden od amandmajev določa, da mora kandidat na predsedniških volitvah v državi živeti preteklih 25 let, kar onemogoča kandidaturo prepoznavnima obrazoma ruske opozicije Alekseju Navalnemu in Mihailu Hodorkovskemu.

Navalni, ki je v preteklih letih vodil več protestnih gibanj in velja za Putinovega najbolj gorečega izzivalca, je zavrnil ustavne spremembe. “To je kršitev ustave, državni udar,” je bil oster 44-letni politik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen