[Raziskujemo – identificiramo] Lutkovno gledališče Papelito s predstavami na petkovih protestih z mrtvaško glavo

6

Po naših informacijah, o čemer govorijo tudi fotografije in objave na Facebooku, sta avtorja skulptur, ki se pojavljajo na petkovih protestih, sta Sanja Fidler in Brane Solce iz Ljubljane, ki delujeta v lutkovnem gledališču Papelito.

Skulpturo, ki prikazuje mrtvaško glavo (na fotografiji) naj bi ustvaril Brane Solce, ustanovitelj lutkovnega gledališča Papilu, ki se je kasneje preimenovalo v Papelito.

Mrtvaško glavo sredi množice je mogoče razumeti kot nadaljevanje oziroma nova oblika izražanja grožnje s smrtjo množicam, ki so določenega političnega prepričanja, kot jih lahko ves čas po konstituiranju nove vlade redno spremljamo na transparentih z napisom “smrt janšizmu”.

Brane Solce in Sanja Fidler – Papelito
Foto: Politikis
Brane Solce in Sanja Fidler – Papelito
Foto: FB

Kdo je Brane Solce?

Brane Solce je rojen 24. 10. 1951 v Ljubljani. Po končani Bežigrajski gimnaziji študira francoski in angleški jezik ter umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovni pouk in različne kreativne interesne dejavnosti na več osnovnih šolah. Leta 1982 ustanovi avtorsko lutkovno gledališče Papilu (zadnja leta nosi ime Papelito), ki je osnovano prav na izkušnjah pri ustvarjanju z otroci. Obšlo je že vso Evropo, tudi Japonsko, ZDA, Izrael, itd ter še vedno obiskuje festivale po vsem svetu. Izhodišče tega malega, popolnoma avtorskega potujočega teatra Papelito (ali Papilu) je papir, material, ki ponuja neštete možnosti oblikovanja in metamorfoz. Izrazito vizualni jezik metafor in simbolov povezuje z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot neke vrste animirana papirnata slikanica. Doslej je bilo izvedenih okrog 30 različnih predstav, vsaka v drugačni papirni tehniki: enkrat zgibanke, drugič kopitljački, senčne figure, škatlice, maske, itd. Brane Solce je sam kompleten avtor vseh elementov, od režije, scenografije, glasbe, likovne podobe, animacije, itd. Prav to vsestransko avtorstvo daje predstavam poseben pečat. Brane Solce se poleg tega ukvarja s filmsko animacijo. Za TV Slovenija je z animacijami opremljal potopisno oddajo Čez planke, prav tako je za TV naredil serijo dvajsetih triminutnih risank o Miški Smetiški. Pri tem je treba omeniti še eno nanizanko za otroke, lutkovno TV slikanico z naslovom An ban, kjer je prispeval levji delež s scenografijo, animacijo, glasbo, delavnicami, likovno podobo, itd. Vsako leto se udeležuje domačih festivalov animacije Animateka in Izolanima, pa tudi tujih. Leta 2002 je nagrajen na Izolanimi v Izoli za najboljšo animacijo v kategoriji neodvisnih, leta 2004 pa na istem festivalu za najboljšo otroško animacijo.

Vir: sigled.org

Št. komentarjev: 6
 1. raft pravi

  Divji prizori v Ljubljani: protestniki preskočili ograjo pred DZ, policija je prijela režiserja Jenulla (FOTO)
  ——————–
  Njegov foter ve vse, razen tega, da je njegov sin made in Jugoslavija.

  1. Hit pravi

   stari Jenull si misli: i tata bi sine.

  2. Miša pravi

   Vi ste bolni. A zdaj vas že lutke ogrožajo? Kaj sledi…se boste spravili nad risanke??

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Kako lahko nekdo, ki ni akademski slikar ali kipar poučuje likovni pouk.
  boditevcvetju

  1. Hit pravi

   Kako ga ni sram poučevati in nasilno protestirati.

   1. raft pravi

    Pst, bo njegova mama medtem, ko čoha jankoviču jajca sprožila preko svojega moža neobranljivi napad.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen