Putin na vojaški paradi: Svet mora biti hvaležen Sovjetski zvezi za prispevek k zmagi nad nacizmom

2

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji vojaški paradi ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne poudaril, da mora biti svet hvaležen Sovjetski zvezi za njen prispevek k zmagi proti nacistični Nemčiji. Na paradi je sodelovalo okoli 14.000 vojakov iz 13 držav.

“Nemogoče si je predstavljati, kakšen bi bil svet, če ga Rdeča armada ne bi branila,” je po poročanju francoske tiskovna agencije AFP povedal v nagovoru vojakom, ki so ga prenašali tudi po televiziji.

Sovjetski vojaki so “evropske države osvobodili izpod zavojevalcev, končali tragedijo holokavsta, rešili nemško ljudstvo pred nacizmom in njegovo smrtonosno ideologijo”, je poudaril ruski predsednik. “Naša dolžnost je, da to ohranimo v mislih,” je dodal. Ruse je spomnil, da je glavno breme boja proti nacizmu padlo na Sovjetsko zvezo.

Na paradi je sodelovalo okoli 14.000 vojakov iz 13 držav. Predstavili so starodobno vojaško opremo in tudi najsodobnejšo rusko vojaško opremo. Vojaki so med drugim predstavili nove metalce ognja, tanke in raketne sisteme zemlja-zrak.

Današnja parada je sicer potekala na 75. obletnico prve parade zmage po vojni 24. junija 1945. To je bil tudi prvi večji javni dogodek, na katerem je sodeloval Putin od izbruha koronavirusa. V javnosti se je sicer pojavil 12. junija na slovesnosti dviga zastave na prostem.

Parada bi morala tradicionalno potekati na dan zmage 9. maja, vendar so jo zaradi covida-19 preventivno preložili na danes.

V Rusiji sicer kljub odpravi večine ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa še vedno preti nevarnost okužb. Tako so med drugim v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) opozorili, da bi lahko parada postala prizorišče hitrega širjenja okužb.

V državi so doslej potrdili okoli 8000 smrti zaradi covida-19 in okoli 580.000 okužb z novim koronavirusom.

Št. komentarjev: 2
  1. Hit pravi

    Hvala lepa za tako zmago. Pol Evrope vrgli v rdeče suženjstvo.

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Čigavo pa je suženjstvo dolga?
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen