Pristojna ministra zanikala dajanje kakršnihkoli navodil proti zdravljenju starostnikov s covidom-19

0

Ministra za zdravje in delo Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj sta danes zanikala obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja. V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB so sicer danes zahtevali pojasnila in njun odstop.

Televizija Slovenija je namreč v torek poročala o obrazcih in pričevanjih zaposlenih v domovih za starejše, ki naj bi potrjevali razvrščanje oskrbovancev glede na to, ali bodo deležni bolnišničnega zdravljenja.

Takšni obrazci so po navedbah poslanca LMŠ Janija Möderndorferja nedopustni z več vidikov. Na prvem mestu je izpostavil občutljivost osebnih podatkov. Po njegovem mnenju sta tako Gantar kot Cigler Kralj vpletena v t. i. pravice do tega, ali bodo lahko starejši deležni zdravstvene oskrbe.

“Če se bo pokazalo, da so bile kršene ustavne pravice in tudi etični kodeks zdravnikov, je treba iskati odgovornost,” je prepričana poslanka SD Bojana Muršič.

Poslanec Levice Primož Siter je v izjavi spomnil, da so v poslanski skupini Levica na to problematiko že opozorili in zahtevali sejo pristojnih parlamentarnih odborov. Po njegovih navedbah je problem velik, saj da gre za nehumano akcijo vlade.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je informacije o obrazcih pospremila z oceno, da je “pod to vlado nemogoče očitno mogoče.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v današnji izjavi za medije razložil, da je državna koordinatorka za paliativo pripravila vložni list, ki služi oceni zdravstvenega stanja oskrbovanca v domu, ko ta še ni okužen. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku, ko se bo odločal, kako bolnika, ki se je nato okužil, zdraviti. Ne določa pa vnaprej, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli.

“Govorimo o ljudeh, v povprečju starejših od 85 let. Če ga vidiš samo v fazi hude okužbe, je težko ocenjevati, kaj je zanj najboljše. Če imaš predhodno ocenjeno, kakšno je njegovo funkcionalno stanje, katere druge bolezni ima, je potem ob akutnem stanju lažje odločati, ali bo intenzivno zdravljenje pripomoglo k boljšemu življenju bolnika ali ne,” je navedel Gantar. Dodal je, da je področje paliative uveljavljen del medicine, ki zagotavlja dostojno poslavljanje od življenja.

Nikoli pa ni ministrstvo po Gantarjevih besedah dalo kakršnih koli navodil ali kogarkoli pooblastilo za oblikovanje kakršnihkoli seznamov. Tudi sam jih ni videl.

Videl pa je “en formular, ki ga ni pripravilo ministrstvo in se mi ne zdi korekten”. “Če to obstaja, potem bo potrebna ocena, zakaj in kdo je to pripravil, to moramo razčistiti,” je navedel. Vodstva domov bo prosil za pojasnila.

Ministrstvo je namreč z namenom pomoči domovom za starejše imenovalo koordinatorje na več nivojih. Nekateri od teh pa so očitno “delo organizirali na način, ki tudi zame ni v celoti sprejemljiv,” je dejal Gantar. Dodal pa je oceno, da vseeno ni prihajalo do zlorab. “Očitno gre za drugačno tolmačenje obrazcev,” je ocenil minister.

S tem, kako je ukrepalo ministrstvo za zdravje, pa je zadovoljen. Dodal je, da ima občutek, da so v ozadju očitkov politični cilji, zaradi katerih se zlorablja ljudi ob koncu življenja.

Oglasili so se tudi na Zdravniški zbornici Slovenije. Predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je danes na novinarski konferenci dejala, da so ministrstvu za zdravje že pred tedni predlagali odreditev sistemskega nadzora nad celotnim postopkom odločanja o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 v domovih za starejše.

Z navodili ministrstva za zdravje v zbornici niso bili seznanjeni. Informacije so zato pridobili od svojih članov, nato pa so se po sledi tega lotili pridobivanja dokumentacije. Ko bodo imeli sestavljeno “približno sliko”, jo bodo tudi predstavili javnosti, je napovedala.

Je pa razkrila, da so nekateri zdravniki odklonili sodelovanje v takšnih ocenjevanjih utemeljitve zdravljenja.

Njena glavna kritika objavljenih obrazcev je bila, da ne vključujejo izražene volje bolnika ali svojcev. “Če bi bili v zbornici o tem sproti obveščeni, bi to pri nas šlo v presojo odbora za pravno-etična vprašanja,” je še dodala.

Gantar pa je zatrdil, da vložni list, ki ga je pripravila državna koordinatorka, vsebuje tudi obvezo o seznanitvi svojcev.

Na vprašanje o predlogu zdravniške zbornice o nadzoru nad postopkom odločanja o ukrepih v domovih za starejše, pa je Gantar odvrnil, da naj zbornica naredi nadzor, če misli, da je bilo kaj narobe. “S tem nimam nobene težave,” je dodal.

Sistemski nadzor po zakonu o zdravstveni dejavnosti sicer odredi minister za zdravje. Njegovo bistvo pa je odkrivanje anomalij, ki jih je treba popraviti, da se v prihodnje ne bodo ponavljale, je ob tem še poudarila Čebašek-Travnikova.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je danes zatrdil, da ne on ne ministrstvo nista dajala navodil glede zdravljenja. O tem je odločala zdravstvena stroka, ki ji zaupa, je dodal.

Spomnil je, da so v času epidemije v 90 odstotkih domov uspeli preprečiti vnos novega koronavirusa, za kar je ekipam izjemno hvaležen. Po njegovih besedah je vsako življenje izjemno dragoceno, vsaka smrt pa stresen dogodek za svojce.

Cigler Kralj je še pozval k preprečevanju širjenja strahu in ohranitvi dostojanstvenega spomina na vse, ki so se poslovili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen