Premier Janez Janša za Demokracijo: Trditve o avtoritarnih težnjah prihajajo od tistih, ki so državo pustili golo in boso pred eno najtežjih preizkušenj v zgodovini tega naroda!

0

Predsednik SDS je v pogovoru za tednik Demokracija zavrnil očitke o avtoritarnih težnjah. Takšni očitki “prihajajo od tistih, ki so državo pustili golo in boso pred eno najtežjih preizkušenj v zgodovini tega naroda”, je dejal. Razliko med sedanjo vlado in tremi njenimi predhodnicami pa vidi “v tem, da mi ne mlatimo prazne slame, ampak sodelujemo”.

Predsednik vlade in SDS je izpostavil, da so vse protikoronske svežnje usklajevali z vsemi deležniki, s sindikati in gospodarstvom, in k sodelovanju povabili tudi opozicijo. Zato “trditve o namerah po vzpostavitvi avtoritarnega režima ne zdržijo zdravorazumske presoje”, je povedal.

Janša je sicer ob očitkih prvaka LMŠ in nekdanjega premierja Marjana Šarca, da vlada nima več legitimnosti, izrazil obžalovanje, da “tudi v tako usodnih časih, kot je današnji, nekateri ne znajo preseči svojih zamer, predsodkov in jeze”. “Namesto da bi prispevali po svojih najboljših močeh, uporabljajo ščit cinizma in s svojimi besedami med ljudi v časih, ko bi potrebovali predvsem upanje in spodbudo, vnašajo nezadovoljstvo, nemir in razdor”.

Odzval se je tudi na potezo opozicijske SD, v kateri so pripravili seznam 10 + 100 napak tretje vlade Janeza Janše, pri čemer pa jih pri premierju in ministrih najbolj moti njihov način vodenja in komuniciranja. “No, mi njihovim vladam nikakor ne bi mogli našteti sto napak, saj v treh mandatih niso sprejeli toliko ukrepov. Sto in več izgubljenih oziroma zapravljenih priložnosti, to pa ja,” je pripomnil predsednik SDS.

Mandat vlade bo po njegovih besedah sicer zaradi “propadlega eksperimenta Marjana Šarca” močno skrajšan. Bo pa vlada po Janševi napovedi storila vse, da v preostalem času ustrezno prenovi socialne sisteme, pripravi temelje dolgotrajne oskrbe, oblikuje demografski sklad, pripravi ukrepe za lažje in hitrejše umeščanje projektov v prostor, poenostavi davčne postopke in zagotovi učinkovito varovanje državne meje.

Demografijo Janša vidi kot enega temeljnih izzivov starajoče se družbe, prav “zato je pomembno, da sklad čim prej spravimo v življenje”. Osnutek zakona je po njegovih besedah že pripravljen.

Med glavnimi prioritetami slovenskega predsedstva Svetu EU pa je Janša navedel izboljšanje konkretnih zmogljivosti EU in držav članic za spopad z globalnimi krizami, kot sta pandemija ali pa obsežen kibernetski napad. Posebno pozornost bodo posvetili tudi razmeram na Zahodnem Balkanu, vzhodni soseščini in širitveni agendi, je še napovedal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen