Predlog za neodplačen prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad končal pot v DZ

0

Zakonski predlog Levice za neodplačen prenos zemljišč, na katerih je možna gradnja stanovanj, z DUTB na Stanovanjski sklad RS ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je danes sklenil DZ. Poslanci so razpravi sicer poudarjali potrebo po gradnji več najemnih stanovanj, a so, tako kot vlada, ocenili, da predlagani način ni primeren.

Levica je drugič poskušala s podobnim predlogom, tudi prvi lani ni dobil zadostne podpore DZ. Tokratni predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank je predvideval, da bi morala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) svoja zemljišča, ki bi jih stanovanjski sklad ocenil kot primerna, neodplačno prenesti na državo, država pa bi te prenesene nepremičnine vplačala kot dodatno namensko premoženje sklada. Obveznosti DUTB v vrednosti prenesenih nepremičnin bi prešle na državo, ta bi tudi morala zagotoviti, da se položaj upnikov DUTB zaradi prenosa ne bi poslabšal.

V Levici so opozarjali, da je stanovanjska politika že 20 ali 30 let zapostavljena, da so cene stanovanj previsoke, da bi si jih mladi lahko privoščili, primernih najemnih stanovanj pa je premalo. Po njihovih besedah ima DUTB trenutno 14 zemljišč, ki bi bila po oceni stanovanjskega sklada primerna za prenos, na njih pa bi lahko zgradili 1368 stanovanj in 16 vrstnih hiš, s čimer bi streho nad glavo dobilo od 4000 do 5000 ljudi. V Levici so dejali, da bi bil prenos zemljišč le prvi korak k zagotovitvi stanovanj – za jesenski rebalans proračuna so predlagali dokapitalizacijo stanovanjskega sklada, da bi imel sredstva za gradnjo.

Vlada in koalicija predloga ni podprla, med drugim zaradi učinkov na državni proračun in javni dolg. Država bi namreč morala nameniti dodatna sredstva za pokrivanje prevzetih obveznosti DUTB in zagotoviti tudi sredstva stanovanjskemu skladu za gradnjo na teh zemljiščih. Za gradnjo na vseh omenjenih zemljiščih sicer sklad trenutno nima zadostnih ne kadrovskih ne finančnih virov.

Ustreznejši se jim zdi način, kot ga je izvedla prejšnja vlada lani, ko so z DUTB na sklad odplačno prenesli tri zemljišča, še šest pa jih je bilo opredeljenih kot primernih za prenos. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen