Nekulturno-bizarni protesti: Prešernov spomenik v okovih, Gale v Mariboru z rožicami kot na paradi ponosa!?

6

Zdaj že tradicionalni petkovi protivladni protesti so včeraj v prestolnici napolnili Prešernov trg, Trg republike pa je, tokrat neograjen, zvečer sameval. Protestniki so v protest proti ograjam, s katerimi po njihovem policija omejuje pravico do zbiranja, med drugim Prešernu simbolično nadeli okove. Po oceni policije se je v Ljubljani zbralo okoli 3500 ljudi.

V Mariboru se je kot ponavadi zbralo okoli 100 osebkov, med njimi pa je tokrat bil tudi znani skesanec Ivan Gale, ki je v rokah držal rožice. Spletni komentatorji so se zato začeli spraševati, ali je mislil, da je zašel na kakšno parado ponosa.

Glede na to, da je policija minuli petek Trg republike, ki je bilo ključno prizorišče protestov v minulih tednih, povsem ogradila, se je več tisoč protestnikov danes v Ljubljani zbralo na Prešernovem trgu. Med njimi je bilo tukaj nekaj znanih ekstremnih levičarjev, kot je denimo ostarela pesnica Svetlana Makarovič.

Ob tem so s transparenti in v govorih poudarili, da jih nobena ograja ne bo ustavila. “Vsak petek, ko se zbere nekaj tisoč ljudi na ulicah, mirno, dostojanstveno, zmagujemo. Poskušali so nas ograditi in omejiti zbiranje. Ni jim uspelo in ne bo jim uspelo,” je dejal eden od izpostavljenih protestnikov, kulturnik Jaša Jenull.

Protestniki so bili do ograjevanja ljubljanskih ulic, ki ima izkušnjo ograjene, okupirane Ljubljane, kritični. Zato so svojo kritiko izrekli tudi pod spomenikom največjega slovenskega pesnika, ki so mu simbolično nadeli okove.

Od tam pa so se odpravili na sprehod po ljubljanskih ulicah, kot so dejali, po poteh okupirane Ljubljane. Končali pa so na Kongresnem trgu, kjer je bila v sredo državna proslava ob dnevu državnosti. Na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi se je tedaj na Prešernovem trgu odvila alternativna proslava, na kateri se je po oceni policije zbralo okoli 7000 ljudi.

Tudi na tej pa je bilo slišati podobna sporočila kot vsak petek na protestih, in sicer proti korupciji in kraji javnega denarja, privilegijem kapitala in žalitvam, ki jih pripisujejo aktualni vladni garnituri. Pa tudi za varstvo narave in podporo kulturi.

Se je pa včeraj skupina protestnikov še pred zbiranjem na Prešernovem trgu ustavila tudi pred sedežem stranke SD, kjer so glede na objave na družbenih omrežjih politiki sporočili, da imajo “dovolj levih, desnih in kvazi sredinskih politikov, ki ne delajo za dobro ljudstva”.

Včeraj so šli protestniki tudi po Prešernovi cesti mimo predsedniške oziroma vladne palače, kjer je bilo slišati številne glasne žvižge in zvončkljanje. Gregorčičevo ulico so sicer policisti zaprli.

Zato pa tokrat ni bilo ograje okoli Trga republike. Tudi policistov je bilo videti manj kot pretekle proteste. Na policijski upravi Ljubljana so pojasnili, da so policisti v ožjem centru Ljubljane opravljali naloge za vzdrževanje javnega reda in miru, varnost udeležencev protestnega shoda, urejanje prometa in nadzor nad upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, vendar pa glede na znane okoliščine in pridobljene informacije nobeno območje ni bilo omejeno z varovalnimi ograjami.

Po ocenah policistov se je na Kongresnem trgu, kjer se je protest zaključil, zbralo okoli 3500 ljudi. Dogajanje je potekalo mirno, so pa policisti sproti zapirali več ulic v okolici poteka protestov. Opravili so tudi šest postopkov ugotavljanja identitete, a kršitev za zdaj niso ugotovili.

Tudi včeraj so sicer protesti potekali po več slovenskih mestih, npr. v Mariboru in Celju. V Mariboru je zbrane nagovoril tudi uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je razkril nekatere pritiske na zavod pri nabavi opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, in s tem sprožil afero, ki je še podkrepila proteste.

Znova je bilo med protestniki tako v Ljubljani kot Mariboru videti tudi nekatere znane t.i. kulturnike. V štajerski prestolnici sta “svetila” tudi lanska slovenska predstavnika na Evroviziji Zala in Gašper, ki pa pravzaprav nista vedela proti čemu protestirata. V rokah sta držala plakata s precej nesmiselnimi sporočili…

Št. komentarjev: 6
 1. Hit pravi

  Jenull, Gale in Makarovička – rdeči butl trio. Niti ene logične in argumentirane izjave niso sposobni artikulirati. Kot sociopati pa so hiper aktivni. Tako je npr. Fidel iz mikro kvazi argumenta lajal po 5 ur ubogim Kubancem.

 2. MEFISTO pravi

  Dokaz, da se je sinoči v Celju menda prvikrat v Sloveniji zgodil antiprotest na kolesarske protestne akcije sleparske in plenilske levice:

  https://www.celje.info/aktu

  Tovariš na kolesu pred antiprotestniki je ljudski poslanec Levice Željko Cigler, ki protestira, ker premalo zasluži.

 3. cmok pravi

  Sami klovni in fegeti…

 4. raft pravi

  Fotografije tega Gale Ivana so škartirane. Ne more imeti ta model v resnici tako razpotegnjen go-bec na vsaki fotki.

  1. pjes ivan pravi

   Grd je ko pes tale Gale…

 5. Hari pravi

  Zablojenci in delomrzneži!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen