Na Mangartu obeležili 75. obletnico smučarske tekme ameriške vojske

0

Na Mangartskem sedlu so danes pripravili spominsko slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme, ki so jo na melišču pod Mangartom pripravili pripadniki 10. gorske divizije ameriške vojske. Prireditve sta se med drugim udeležila tudi minister za obrambo Matej Tonin in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard.

Tonin je izpostavil, da takšni zgodovinski dogodki lahko pomenijo simbolno vez med ZDA in Slovenijo, predvsem pa da se je pomembno spominjati, da so pripadniki zavezniške vojske, tudi 10. gorske divizije, za svobodo evropskih držav v drugi svetovni vojni plačali velik krvni davek.

Veleposlanica Blanchardova je poudarila, da smučarska tekma zanjo pomeni predvsem obstoj neke globlje vezi med Slovenci in Američani, ki se je odrazila na ta način. Po prireditvi je sicer od družbe Elan prejela v dar smuči, ki so jih za vojaške potrebe razvili v tem begunjskem podjetju in posebej zanjo poslikali s silhueto Mangarta.

Prireditve se je udeležilo tudi več pripadnikov Slovenske vojske, ki so dogajanje športno in kulturno obogatili. Pred prireditvijo so trije pripadniki slovenske gorske brigade smučali prav po tistem melišču, kjer so pred 75 leti tekmovali ameriški vojaki. Pihalni kvintet Slovenske vojske pa je poskrbel za glasbeno spremljavo prireditve.

Obletnico so z velikim slavjem želeli obeležiti tudi v bovški občini, a so zaradi zdaj že preklicane epidemije novega koronavirusa že pred časom odpovedali večino za današnji dan načrtovanega dogajanja.

Bovški župan Valter Mlekuž je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so uspeli spominsko slovesnost izpeljati vsaj v okrnjeni obliki. Za naslednje leto pa je poleg filmske premiere obljubil tudi obisk potomcev smučarjev-vojakov iz ZDA. Osrednji dogodek slovesnosti bi namreč morala biti premiera igranega dokumentarnega filma o mangartski tekmi, ki ga je posnel nekdanji ameriški ekstremni smučar Chris Anthony. Svoj glas za film pa je posodila tudi Mikaela Shiffrin.

Kot je na brifingu ministrstva za obrambo minuli teden poudaril Gregor Kastelic iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske, je imela tekma poseben pomen tudi zato, ker so se Američani takrat prvič po letu 1936, ko so bile Olimpijske igre v Garmisch-Partenkirchnu, pomerili na stari celini. To je tudi edinstveni dogodek poleg partizanske tekme v Cerknem januarja 1945, je še pojasnil Kastelic.

Zgodba o mangartski tekmi bi sicer po vsej verjetnosti ostala zakopana v muzeju smučanja v Koloradu, če ne bi tam med študijem po naključju nanjo naletel upokojeni brigadir slovenske vojske Janez Kavar. Kavar ni smučarske tekme samo odkril, ampak se z zbiranjem dokumentov o njej še vedno aktivno ukvarja in je izredno vesel, ker so ohranjanje spomina na to tekmo v Bovcu vzeli tako resno.

V gasilskem domu v Logu pod Mangartom je trenutno na ogled kavarjeva razstava o 10. gorski diviziji na Bovškem, je še zapisano na spletni strani ministrstva za obrambo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen