Meja z Avstrijo spet odprta, na mejnih prehodih promet povečan, a brez zastojev

0

Potem ko je Avstrija z današnjim dnem odprla mejo s Slovenijo oz. na meji ne izvaja več zdravstvenega nadzora, je promet ponekod nekoliko živahnejši, kot je bil v minulem obdobju, a večjih zastojev ni. Tisti delavci, ki dnevno prehajajo mejo, pa opozarjajo, da še naprej ostajajo zaprti nekateri mejni prehodi in da so bili ponekod zjutraj zastoji.

Na Karavankah in Ljubelju ni bistvenega povečanja prometa, mejna prehoda Korensko sedlo in Jezersko pa se predvidoma odpreta šele opolnoči s petka na soboto in sta trenutno še zaprta, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Na koroških mejnih prehodih Holmec, Vič in Radlje promet danes ni povečan, na bivšem mejnem prehodu Šentilj na avtocesti pa je promet sicer povečan, vendar tekoč, so še navedli na Generalni policijski upravi, kjer zastojev danes ne beležijo. Na ostalih mejnih prehodih je promet zelo redek, so dodali.

Tudi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes na štajerskih mejnih prehodih ni veliko prometa, policija pa je predvsem pozorna na morebitne tihotapce migrantov. Več prometa pričakujejo konec tedna.

Na koroških mejnih prehodih so že danes zaznali kar živahen promet, a do zastojev ni prihajalo. Na mejnem prehodu Ljubelj pa so po poročanju avstrijske tiskovne agencije opazili precej “tobačnih turistov” iz Avstrije, ki mejo s Slovenijo prečkajo zaradi ugodnejšega nakupa cigaret v Sloveniji.

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije pa ob tem opozarjajo, da manjši mejni prehodi z Avstrijo, ki so jih pristojni zaprli v času epidemije novega koronavirusa, še naprej ostajajo zaprti, tisti mejni prehodi, ki so imeli v zadnjem obdobju omejen delovni čas, pa za zdaj takšnega tudi ohranjajo, tako da delavci zjutraj denimo pred odprtjem prehoda čakajo v kolonah vozil.

Tako so bili ponekod zjutraj še vedno zastoji, je za STA dejal predsednik sindikata Mario Fekonja, ki sicer večjih sprememb tudi v prihodnje ne pričakuje, predvsem zaradi nadaljnje poostrene kontrole na meji zaradi ilegalnih migracij.

Za dodatno sproščanje omejitev na meji z Avstrijo pa se je odločila tudi slovenska vlada, ki je danes na seznam držav, iz katerih je mogoč vstop v Slovenijo brez omejitev, dodala Avstrijo. Sklep začne veljati ob polnoči.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen