Kršitev poslovne tajnosti: Matematična maturitetna pola se je pojavila na spletu!

0

Republiški izpitni center bo srednje šole pozval k izvedbi notranjega nadzora, da bi ugotovili, kako je pola za letošnji maturitetni izpit iz matematike prišla v javnost. Zagotavljajo sicer, da v tem primeru ni šlo za kršenje izpitne tajnosti, saj je šlo za objavo pole, ki je bila učiteljem in ocenjevalcem na voljo šele od torka naprej. Predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Kranjc se na očitno kršenje poslovne tajnosti še ni odzvala.

PREBERITE ŠE TO: MARINA TAVČAR KRAJNC, sopredsednica Solidarnosti. Bo politiko tudi gradila na nesposobnosti in nezakonitem ravnanju?

Kot so za STA pojasnili na Republiškem izpitnem centru (Ric), so v torek od dijakov prejeli informacijo, da se je na družbenih omrežjih pojavila letošnja maturitetna pola za matematiko. Iz objavljenega dokumenta je jasno razvidno, da ne gre za izpitno polo pred pisanjem maturitetnega izpita iz matematike.

Po preverjanju so ugotovili, da gre dejansko za izpitno gradivo letošnje splošne mature, vendar za gradivo, ki je bilo šolam in zunanjim ocenjevalcem za matematiko dostopno v ponedeljek po 12. uri, torej dva dni po pisanju izpita matematike. To pomeni, da na letošnjem spomladanskem izpitnem roku splošne mature ni prišlo do kršenja izpitne tajnosti pri matematiki. Gre pa v tem primeru za kršitev poslovne tajnosti. Zato bodo zadevo predali v obravnavo prekrškovnemu organu, so pojasnili na izpitnem centru.

Po vsakem pisanju izpitov splošne mature je v skladu z maturitetnimi postopki dan ali dva dni po pisanju gradivo za posamezni predmet dostopno šolam za delo učiteljev in aktivnim zunanjim ocenjevalcem za pripravo na ocenjevanje, v informacijskem sistemu Rica eRic.

Tiste šole, ki so v času od ponedeljka od 12. ure pa do torka do 7. ure odprle datoteko z gradivom za matematiko v sistemu eRic, bodo pozvali k izvedbi notranjega nadzora nad rokovanjem z maturitetnim gradivom. Prav tako bodo vse aktivne zunanje ocenjevalce za matematiko obvestili, da je lahko do kršitve poslovne tajnosti prišlo pri komu od njih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen