Kocijančič med demokratičnimi silami v Sloveniji ni bil priljubljen, MOK pa mu je posthumno podelil srebrni red

2

Janez Kocijančič je posthumno prejel srebrni red Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) kot tretji Slovenec po Miroslavu Cerarju in Leonu Štuklju. V čast v ponedeljek preminulega nekdanjega predsednika slovenskega in evropskega olimpijskega gibanja je na sedežu Moka v Lozani olimpijska zastava tri dni visela na pol droga.

Šport naj se naj ne bi mešal s politiko, vseeno pa je težko iti mimo dejstva, da je bil Janez Kocjančič dolgoletni politik. Pa ne katerikoli politik, ampak politik, ki je ves čas svojega delovanja vodil ali predstavljal komunistične sile ali naslednice tega pogleda na svet, ki naj bi bil v Sloveniji preteklost. Dejstvo je, da je Kocjančič veliko let deloval v različnih domačih in mednarodnih športnih organizacijah, vemo pa tudi, da je bil tja lansiran preko politike.

Ob koncu skupne žalne seje Olimpijskega komiteja Slovenije in Smučarske zveze Slovenije sta srebrni red Moka prevzeli žena pokojnega Kocijančiča Andreja Kocijančič in hčerka Nike K. Pokorn, v družbi predsednika OKS Bojana Gabrovca pa jo je izročil predsednik Hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša, ki je bil posebni poslanec predsednika Moka Tomasa Bacha.

“Oče je posvetil dobršen del življenja olimpijskemu gibanju, tudi v svojih zadnjih dnevih. Nikoli mu za to ni bilo žal. Iskreno je verjel v olimpijske vrednote in povezovalno moč športa. Zato vem, da bi mu to izjemno veliko priznanje ogromno pomenilo, več kot katerokoli drugo, ki jih je prejel v življenju,” se je zahvalila Nike K. Pokorn.

Bach je v zvočni poslanici dejal, da so v Moku Kocijančiču nagrado namenili že pred mesecem dni.

Ob dogodku nam ne preostane drugega kot, da podelitev priznanja razumemo kot del športa, ostaja pa grenek priokus. Naj počiva v miru. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. Hit pravi

    Podla sramota je izpostavljenega politika lansirat v vrh športa. Tam spadajo le širokosrčni športniki.

  2. Re gornjemu pravi

    Podla sramota je potem tudi tvojega mesijo izpostavljati, saj je bil tudi on rdeč

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen