Hrvaško visoko sodišče v prid Thompsonu: Geslo “Za dom spremni” na začetku pesmi Bojna Čavoglave ni prekršek!

0

Hrvaško visoko sodišče za prekrške je danes odločilo, da zloglasno ustaško geslo “Za dom spremni” na začetku pesmi Bojna Čavoglave kontroverznega pevca Marka Perkovića – Thompsona ni prekršek, so sporočili s sodišča. Današnja odločitev naj bi določila sodno prakso v morebitnih novih podobnih primerih zoper Perkovića.

Na današnji seji visokega sodišča za prekrške je 20 sodnikov med drugim odločalo o nepopolnih in različnih pojasnilom pravnih norm v primeru izvedbe sporne pesmi glede na hrvaški zakona o prekrških zoper javni red in mir.

Hrvaška sodišča za prekrške so v preteklih nekaj letih različno odločala o spornih izvedbah Perkovićeve pesmi, ki je nastala med vojno na Hrvaškem.

Na visokem sodišču za prekrške so danes razpravljali o načelu zakonitosti kot tudi o uravnoteženosti sodne prakse glede na stališča o spornem geslu v pesmi Bojna Čavoglave, ki so izražena v primerih ovadb proti Perkoviću na hrvaških sodiščih za prekrške, so zapisali na spletni strani sodišča.

Med glasovanjem je 15 sodnikov menilo, da Perkovićevega vzklikanja gesla na začetku pesmi ni možno obravnavati, kot je opisano v 5. členu hrvaškega zakona o javnem redu in miru. Gre za člen, ki določa, da “tisti, ki na javnem mestu z izvajanjem, predvajanjem pesmi, skladb in besedil ali s posedovanjem ali izpostavljanjem simbolov, tekstov, slik, risb, kali javni red in mir”.

V današnjem sporočilu na spletni strani sodišča niso podrobneje pojasnili svoje odločitve. Dodali so, da so odločali zgolj v primerih dveh ovadb šibeniške policije proti Thompsonu zaradi koncertne izvedbe pesmi leta 2016, ki sta lani dobili sodni epilog z oprostitvijo Perkovića.

Stališče sodnikov naj bo smerokaz tudi za morebitne podobne primere, ki so povezani s spornim uvodnim vzklikom v Perkovićevi pesmi. Tako bo lahko Thompson na svojih koncertih še naprej nemoteno vzklikal “Za dom spremni”, navajajo hrvaški mediji.

Odločitev sodišča je pozdravil Perkovićev odvetnik Davorin Karačić, ki v geslu ne vidi nič spornega. Trdi, da gre za bojni klic, ki ga je uporabljala hrvaška vojska v nedavni vojni, je poročal hrvaški radio.

Hrvaško ustavno sodišče je večkrat odločilo, da je “Za dom spremni” nedvomno ustaško geslo, ki je v nasprotju s temeljnimi določili hrvaške ustave.

Thompsonov koncert so prejšnji mesec znova prepovedali v Mariboru, tako kot so bili koncerti ikone hrvaške desnice odpovedani tudi na Nizozemskem, v Švici, Avstriji, Nemčiji in Kanadi. Hrvaški izvajalec je znan po svojih skrajnih desničarskih političnih stališčih in poveličevanju ustaškega režima nekdanje Neodvisne države Hrvaške.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen