EU naj bi odprla meje za 14 varnih tretjih držav; med njimi ni ZDA, Brazilije in Kitajske

0

Evropska unija se je dogovorila glede seznama epidemiološko varnih tretjih držav, za katere naj bi članice s 1. julijem usklajeno odpravile omejitve na zunanji meji. Med 14 varnimi državami pa ni ZDA, Brazilije in Kitajske.

Na seznamu tretjih varnih držav so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Tajska, Tunizija, Urugvaj in Južna Koreja. Seznam bodo verjetno še dopolnili, poroča britanski BBC.

Evropska unija je sicer pripravljena na seznam dodati tudi Kitajsko, če bi kitajske oblasti v zameno dovolile vstop v državo prebivalcem Evropske unije.

Podrobnosti o seznamu in merilih za uvrstitev na seznam varnih tretjih držav bodo dokončali do torka opoldne, napovedujejo v Bruslju. Je pa seznam podprla kvalificirana večina držav članic.

Mediji so prejšnji teden navajali, da članice odločajo med dvema različnima seznamoma. Pri enem bi bil kriterij manj kot 16 primerov okužb s koronavirusom na 100.000 prebivalcev, pri drugem pa do 20 primerov okužb. O seznamu držav naj bi odločali vsakih 14 dni. Eden od kriterijev naj bi bila tudi recipročnost teh držav do državljanov EU.

Evropska komisija je 11. junija priporočila, naj odprava vseh omejitev na notranjih mejah v EU zaradi pandemije novega koronavirusa velja od sredine meseca. Začetek postopnega odpiranja zunanje meje unije pa je priporočila s 1. julijem in pozvala k pripravi seznama tretjih držav, ki izpolnjujejo tri merila: ustreznost epidemiološkega položaja, zmožnost zagotavljanja omejevalnih ukrepov med potovanjem in vzajemnost.

Komisija je tedaj predlagala, naj bodo na prvem seznamu države Zahodnega Balkana, saj da so epidemiološke razmere v teh državah podobne ali boljše kot v članicah unije ter zaradi posebnega in tesnega odnosa unije s temi državami. A položaj se je v minulih dneh spremenil.

Za države, za katere bodo omejitve veljale še naprej, je komisija sicer predlagala razširitev kategorij oseb, za katere je dopuščena izjema. Ta sedaj velja za državljane EU, ki se vračajo domov, zdravnike, znanstvenike in čezmejne delavce. Po novem pa naj bi veljala tudi za mednarodne študente.

Omejitev nebistvenih potovanj iz tretjih držav v unijo so voditelji članic unije podprli sredi marca, sprva za 30 dni, nato je bil ukrep že večkrat podaljšan. Komisija sicer priporoči usklajeno ukrepanje, a odločitev je v rokah članic.

Ukrep sedaj izvajajo vse članice EU razen Irske ter schengenske države Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen