Dr. Milan Zver v spletni razpravi o novi globalni realnosti

1

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil udeleženec v spletni razpravi z naslovom EU v novi globalni realnosti, ki jo v nizu spletnih seminarjev Evropejci proti COVID-19 prireja pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

V razpravi so sodelovali še poslanka Tanja Fajon (S&D), generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na Ministrstvu za zunanje zadev Jernej Müller, prof. dr. Zlatko Šabič s Katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v zvezi z novimi geopolitičnimi razmerji v svetu med drugim omenil, da Kitajska postaja vse močnejši akter na mednarodnem prizorišču. EU medtem izgublja svoj vpliv in kljub dejstvu, da je njena diplomatska služba celo trikrat večja od ameriške, je učinkovitost ameriške diplomacije veliko večja od evropske. “EU čaka težka pot, da pride vsaj pri nekaterih ključnih vprašanjih do enotnega glasu, kar bo težko, tudi na zunanjepolitičnem področju,” je dejal dr. Zver in dodal, da smo s skupno službo za zunanjo in varnostno politiko skušali doseči ravno to enotnost, a da zadnja dva mandata “nismo imeli sreče z izbiro človeka, ki to funkcijo vodi in ki bi jo vzpostavil kot neko spoštovanja vredno institucijo.” Kot je dodal, ima EU že nekaj let slabše odnose z Rusijo zaradi njene politike izvršenih dejstev in ustvarjanja kriznih con, čeprav je pred leti imela velike ambicije glede sodelovanja z Rusi. “Evropa bi morala dobro razmisliti o svoji zunanjepolitični in varnostni strategiji, sicer ji njena gospodarska in t.i. ‘mehka’ moč ne bosta v veliko pomoč. Napetosti v svetu so vse večje, grozi se s trdo močjo, zato tudi ideje o vzpostavitvi evropske vojske niso povsem iz trte izvite,” je ob tem še opozoril dr. Milan Zver.

“To, da je slovenska vlada prozahodno usmerjena, je navodilo slovenskega naroda na podlagi referendumske odločitve glede vstopa v EU in Zvezo Nato,” je dejal dr. Zver glede slovenske zunanje politike in se obenem zavzel za krepitev odnosov z ZDA, predvsem, ker je bila “ta politika v preteklosti podhranjena.” Evropski poslanec je tudi podprl pristop aktualne slovenske zunanje politike glede rednih srečanj tako s predstavniki Višegrajske četverice kot tudi sosednjih držav. Ob tem je dejal, da “višegrajska četverica ne predstavlja alternative EU, temveč gre za skupino držav, ki jo povezujejo zgodovinski, kulturni in drugi vidiki in prav je, da se naša država bolj tesno povezuje z njimi in rešuje medsebojno odprta vprašanja,” je poudaril dr. Zver.

V zvezi z očitki o spoštovanju vladavine prava na Madžarskem in Poljskem pa je dr. Zver dejal, da je leva politična opcija v evropskih strukturah bistveno močnejša kot desna in nenehno išče probleme na desni politični obli. “Običajno jih najde v Budimpešti in predsedniku Orbanu, včasih tudi na Poljskem, nikoli pa se ne vpraša, kaj se je dogajalo na Slovaškem, na Malti pod levo vlado. Na ravni EU ni sprejetega dokumenta, ki bi kaznoval poljsko in madžarsko vlado, obenem pa obe vladi uspešno pojasnjujeta vse nanje izrečene očitke,” je dejal dr. Zver in dodal, da je večkrat mogoče opaziti dvojna merila za enake stvari.

Na vprašanje, zakaj ni podprl nedavno sprejete resolucije Evropskega parlamenta o rasizmu, je dr. Zver pojasnil, da 171 poslancev ni podprlo resolucije, zanj pa je bilo predlagano besedilo slabo. “Slabega teksta ne podpiram. V njem je bilo na nek način tudi skrito sporočilo skoraj rasistično. Na primer, da je beli policist ubil črnega protestnika. Ko smo hoteli izboljšati besedilo resolucije, je velika večina poslancev bila proti temu, vse skupaj se je sprevrglo v svoje nasprotje,” je dejal evropski poslanec. Poudaril je, da je resolucija dosegljiva v slovenskem jeziku in naj jo vsak sam prebere ter si ustvari mnenje. “Videli bodo, kako politično ideološka in nesramna je ta resolucija v svojem bistvu. Evropskim institucijam očita strukturni rasizem, pa bi težko kje našli toliko raznovrstnosti kot v okviru EU. Nobenega strukturnega rasizma ni na ravni EU, nobenega dokaza ni, da je strukturni rasizem prisoten v evropskih policijah, vse to se omenja kar nasploh brez dokazov,” je dejal dr. Zver. Dodal je tudi, da se resolucija s svojo vsebino vmešava v ameriške notranje zadeve. ” Skratka v resoluciji so vsebine, ki jih Evropski parlament ne bi smel nikoli sprejeti. Če nekdo kritično opozori na dejstva, je to, da se ga razglasi zaradi tega za rasista, preveč poceni,” je še dejal dr. Zver.

Število komentarjev: 1
  1. Poštar pravi

    Zver pa na tej sliki res izgleda ” zverinsko”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen