Bruselj naj bi prihodnji teden predstavil pogajalski okvir za Skopje in Tirano

0

Evropska komisija bo predvidoma prihodnji teden predstavila pogajalski okvir za Severno Makedonijo in Albanijo, je danes v Bruslju povedal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Pogajalski okvir je mogoče pričakovati v nekaj dneh, je napovedal in izrazil upanje, da ga bodo članicam EU predstavili prihodnji teden.

EU je po dolgem zastoju marca le podprla začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Naslednji korak je, da Evropska komisija pripravi pogajalski okvir. Nato morajo okvir potrditi članice in zatem se lahko skliče medvladno pogajalsko konferenco. Prva je običajno le simboličen uvod v pogajanja.

Konkretnega datuma za prvo medvladno pogajalsko konferenco za državi za zdaj ni. Tudi v pogajalskem okviru, ki ga bo komisija predstavila prihodnji teden, ga ni pričakovati, saj morajo v skladu z dosedanjo prakso članice najprej potrditi pogajalski okvir, šele nato se določi datum prve medvladne konference.

Komisija naj bi se sicer po neuradnih informacijah zavzemala za to, da naj bi bila medvladna konferenca za Severno Makedonijo takoj po dogovoru o pogajalskem okviru, za Albanijo pa po izpolnitvi zastavljenih pogojev.

Albanija mora namreč pred dejanskim začetkom pogajanj, torej pred prvo medvladno pogajalsko konferenco, izpolniti še vrsto pogojev – sprejeti volilno reformo, zagotoviti transparentno financiranje političnih strank in volilnih kampanj, zagotoviti nadaljnje izvajanje pravosodne reforme ter dokončati vzpostavitev struktur za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Marca se je pričakovalo, da bo že ob objavi junijskega širitvenega svežnja, v okviru katerega bodo pregledali napredek kandidatk in potencialnih kandidatk na poti v unijo, mogoče ugotoviti, da Albanija izpolnjuje večino od zadanih pogojev.

A objavo širitvenega svežnja je komisija zaradi pandemije novega koronavirusa preložila na jesen, ko se pričakuje tudi naložbeni in gospodarski sveženj za regijo, ki bi moral biti po prvotnih napovedih predstavljen maja.

Širitveni proces Severne Makedonije in Albanije je bil dolgo v zastoju kljub vsakoletnim ocenam Evropske komisije, da sta državi izpolnili vse pogoje za naslednji korak, torej začetek pristopnih pogajanj. Severna Makedonija je celo spremenila ime, Albanija pa je izvedla korenito pravosodno reformo.

Oktobra lani voditelji članic unije odločitve o začetku pogajanj z državama niso sprejeli zaradi nasprotovanja Francije, Nizozemske in Danske, ki je izviralo zlasti iz njihovih notranjepolitičnih razlogov. Ključni igralci v EU so to potezo označili za hudo zgodovinsko napako.

Da bi tri skeptične države prepričala, naj podprejo začetek pogajanj s Skopjem in Tirano, se je unija nedavno dogovorila tudi o reformi širitvenega procesa, ki sicer ne predvideva bistvenih novosti. Med nekaj novimi elementi je večji poudarek na reverzibilnosti procesa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen