Biden ostro nad Trumpa, ki mu je svetoval, da naj včasih odpre sveto pismo

0

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v govoru v Philadelphii izrazil podporo Američanom, ki protestirajo proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi in sistemskemu rasizmu. Ostro je tudi kritiziral predsednika Donalda Trumpa in obljubil, da se bom sam na položaju predsednika obnašal povsem drugače.

Biden je prvi govor v javnosti po izbruhu pandemije koronavirusa imel, potem ko je Trump v ponedeljek poslal vojsko in policijo s solzivcem, gumijevkami ter gumijastimi naboji nad tedaj mirne protestnike pred Belo hišo, da se je lahko sprehodil do bližnje episkopalne cerkve sv. Janeza in fotografiral s svetim pismom v roki.

“Predsednik je včeraj držal sveto pismo pred cerkvijo sv. Janeza. Želim si le, da bi ga včasih tudi odprl ne le mahal z njim. Če bi ga odprl, bi se lahko kaj naučil,” je dejal Biden.

Ob tem je obljubil, da bo, če bo prišel v Belo hišo, ukrepal v prvih stotih dneh na položaju. “Ne bom trgoval s strahom in delitvami. Ne bom razpihoval plamenov sovraštva. Prizadeval si bom za celjenje rasnih ran, ki dolgo časa težijo našo državo in jih ne bom izkoriščal za politično korist. Opravljal bom svoje delo in sprejemal odgovornost – ne bom krivil drugih,” je obljubil Biden, ki je svojo predsedniško kampanjo zasnoval na trditvi, da gre za reševanje same duše ZDA.

Med ukrepi je izpostavil ustanovitev posebnega odbora za policijski nadzor v Beli hiši, ki bo bdel nad nepravilnostmi. Kongres je pozval, naj že sedaj prepove posebne policijske prijeme za davljenje osumljencev, prepove prenos vojaškega orožja policijam in poveča nadzor nad policijami ter odgovornost znotraj njih.

V govoru je tudi spomnil na povod za sedanje proteste po ZDA in začel z besedami: “Ne morem dihati, ne morem dihati”. Biden je opozoril, da so bile to zadnje besede 46-letnega Georgea Floyda, ki mu je policist v Minneapolisu ob aretaciji pritiskal s kolenom na vrat, dokler ni izdihnil. “Te besede niso umrle z njim. Še vedno jih slišimo. Odmevajo po vseh ZDA,” je dejal.

Biden je bil podpredsednik pri prvem temnopoltem predsedniku v zgodovini ZDA Baracku Obami, ki so ga tudi podporniki pogosto kritizirali, da je bil premalo odločen, ko je šlo za odpravljanje sistemskega rasizma in odpravo zgodovinskih krivic. 77-letni belec Biden je po mnenju analitikov bolj primeren za izvedbo reform, ki si jih Obama ni upal uresničiti.

Obama je o dogajanju v Ameriki govoril za televizijo BET in opisal pogovor s prijatelji po ogledu videoposnetka Floydove smrti, kar je objavil na Twitterju. “Fant, moram ti povedati, kako je to bolelo. Jokal sem. Zlomilo me je. Koleno na vratu je metafora, kako brezbrižno sistem zatira črne ljudi, zanemarja njihove klice na pomoč. Ljudem ni mar,” je Obami napisal prijatelj, temnopolti poslovnež srednjih let.

Obama je dejal, da ti izpadi in protesti ne smejo postati normalni in so potrebne resnične spremembe. “Če želimo, da naši otroci odrasejo v državi, ki izpolnjuje svoje ideale, potem moramo storiti več. Smrt Georgea Floyda morajo temeljito preiskati uradniki Minnesote. Vsi ostali, ne glede na raso ali položaj – med njimi tudi policisti, ki so ponosni na opravljanje svojega dela – pa moramo sodelovati pri ustvarjanju nove normale, kjer dediščina nestrpnosti in neenakopravnega obravnavanja več nima prostora ne v ustanovah in ne v naših srcih,” je dejal Obama.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen