Zunanji ministri za koordinirano odpiranje meja med članicami EU pred poletjem

0

Zunanji ministri več držav Evropske unije, tudi Slovenije, so se danes zavzeli za koordiniran pristop k ponovnemu odpiranju meja med članicami EU. Nemški minister Heiko Maas je poudaril, da si bodo prizadevali za odprtje meja pred poletjem. Slovenski minister Anže Logar je dejal, da je Slovenija pripravljena sprejeti turiste v prihodnjih tednih.

Vodje diplomacij Slovenije, Nemčije, Avstrije, Bolgarije, Cipra, Španije, Hrvaške, Grčije, Italije, Malte in Portugalske so se na videokonferenci zavzeli za tesno sodelovanje in usklajevanje pri postopnem rahljanju ukrepov za vzpostavitev prostega gibanja med državami članicami EU.

Kot so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve, so v skupni izjavi izpostavili, da je treba poleg svobode gibanja državljanom unije zagotoviti tudi varno vrnitev domov. Zato je treba delati na skupnem razumevanju zdravstvenih standardov in postopkov.

Ministri so pozdravili priporočila Evropske komisije iz preteklega tedna o koordiniranem pristopu za vzpostavitev svobode gibanja, ponoven postopni zagon prometnih storitev in turistične dejavnosti ter vzpostavitev zdravstvenih protokolov.

Turistične delavce so pozvali, da prihodnje tedne izkoristijo za pripravo potrebnih varnostnih ukrepov za zaščito potnikov. Državljane pa so spodbudili, da še naprej upoštevajo zdravstvene informacije pristojnih državnih in evropskih institucij.

Logar je na konferenci poudaril, da je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna in da je Slovenija dobro pripravljena na sprejem turistov v prihodnjih tednih.

Pobudo za videokonferenco z ministri držav, ki so najbolj priljubljene med nemškimi turisti, je dal nemški minister Maas. Po njegovih besedah so se strinjali, da se bodo trudili, da bi meje za turiste odprli še pred začetkom poletja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po srečanju je dejal, da bodo opozorilo pred potovanji po svetu po izteku 14. junija odpravili zgolj za države EU. Nato bodo za posamezne države izdali potovalne nasvete, v katerih bodo opozorili na različna tveganja. “Opozorilo pred potovanji po svetu ne more biti trajno v veljavi,” je povedal Maas. “Postopno želimo nazaj v normalizacijo,” je dodal. Je pa poudaril, da poletni dopust ne bo takšen, kot je bil pred pandemijo novega koronavirusa.

Vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman je medtem dejal, da glede na ugodne epidemiološke slike obstaja optimizem, vendar je treba biti še naprej previden. “Hrvaški kot turistični državi je v interesu imeti turiste, napolniti hotele, a je treba videti, kako bomo to lahko storili,” je dejal po videokonferenci.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je po koncu videokonference dejal, da se Avstrija pri odpiranju meja in odpravljanju omejitev za potovanja osredotoča predvsem na sosednje države. Največ pozornosti namenjajo državam, ki so dobro dostopne z vlakom in avtomobilom, in se lahko turisti sami in brez večjih težav vrnejo v domovino, je povedal.

Pri ponovni sprostitvi potovanj so za Avstrijo po navedbah avstrijskega zunanjega ministrstva ključni kriteriji zdravje, mobilnost in varnost, vključno, da preprečijo nevarnost mešanja z rizičnimi skupinami iz sosednjih držav ali regij. To je po navedbah na Dunaju tudi razlog, zakaj se je Avstrija zadržano odzvala na odprtje meje s Slovenijo. Ta je namreč odprla svoje meje za vse državljane EU, kar pomeni, da lahko tudi Italijani prek Slovenije pridejo v Avstrijo, in prav zaradi tega Dunaj na meji s Slovenijo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA ni omilil nadzora.

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je na videokonferenci izrazil nasprotovanje dogovorom o olajšanju potovanj med posameznimi državami. To bi bilo po njegovih besedah v nasprotju z duhom Evropske unije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen