ZDA opozarjajo na bolezen pri otrocih, domnevno povezano s covidom-19

0

Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covidom-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pozval zdravstvene delavce, naj javijo, če obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo simptome, značilne za otroško multisistemsko vnetno bolezen.

Med kriterije za prijavo sodijo vročina, vnetje organov, kar lahko vodi tudi v hospitalizacijo, ter potrditev okužbe s koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolezen so med drugim potrdili v New Yorku, kjer so obravnavali več kot sto otrok z vnetno boleznijo, najmanj trije bolniki so umrli. Zdravniki so poročali, da imajo bolniki simptome, podobne redkemu kawasakijevemu sindromu. To je izjemno redka otroška bolezen, ki jo spremljata vročina in vnetje krvnih žil, kar vodi v hude bolečine.

Čeprav so redko bolezen opazili le pri otrocih, zaenkrat ni potrjeno, da se pojavlja le pri njih.

Glede na dosedanje primere v pediatričnem centru v New Yorku je okoli polovica otrok z vnetno boleznijo morala na zdravljenje na intenzivno nego zaradi vnetja srca, je dejal pediater Sunil Sood za AFP.

V okviru zdravljenja so bolnikom vbrizgali protitelesa ter steroide in aspirin, če so bolniki trpeli zaradi izjemno nizkega pritiska oz. šoka. Vnetja so se pri bolnikih večinoma pojavila po štirih ali šestih tednih od okužbe s koronavirusom in so že imeli razvita protitelesa. “Imeli so virus, zgodaj so ga premagali. Sedaj pa se je pojavil ta zapozneli pretirani imunski odgovor,” je dodal Sood.

Primere so pred tem potrdili ponekod v Evropi, v Aziji, kjer se je virus pojavil najprej, pa ne. Med drugim so švicarski zdravniki opozorili, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča prekomeren odziv imunskega sistema.

Na otroško bolezen so pozorni tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, kjer so pozvali k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen