Vlagatelji po t. i. prepolovitvi v pričakovanju rasti cene bitcoina

0

Pri najbolj znani kriptovaluti bitcoin je v ponedeljek prišlo do težko pričakovanega t. i. halvinga oz. prepolovitve, ko se zmanjša nagrada za rudarjenje. Cena bitcoina naj bi se zdaj zvišala, potem ko je v minulih letih po vrtoglavi rasti in globokem padcu precej nihala. Letos je bitcoin sicer pridobil okoli 25 odstotkov.

Zjutraj je bil bitcoin vreden nekaj manj kot 8900 dolarjev (8100 evrov), kar je približno 600 dolarjev več kot v nedeljo, je razvidno iz podatkov priljubljenega portala za spremljanje cen kriptovalut Coin desk.

Do t. i. halvinga, ko se zmanjša nagrada za rudarjenje oz. odkrivanje novih kriptokovancev, pride na štiri leta. Tokratni postopek, tretji v zgodovini bitcoina, je nagrado po poročanju tujih tehnoloških portalov zmanjšal z 12,5 bitcoina na 6,25 bitcoina na blok. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok.

Glavni namen halvinga je zmanjšati število bitcoinov v obtoku in posledično zvišati njihovo ceno. Ker se nagrada zmanjša, mnogi rudarji namreč začnejo rudariti bolj dobičkonosne kriptovalute. Poleg tega je število bitcoinov, ki jih je mogoče odkriti, omejeno. Določeno je pri 21 milijonih, trenutno pa jih je v obtoku približno 18,4 milijona.

Zaradi varovalnih mehanizmov, kot je halving, nekateri domnevajo, da vseh bitcoinov ne bo mogoče narudariti do leta 2140. Podrobnih podatkov nima nihče, saj identiteta avtorja bitcoina ostaja neznana.

Kriptovalute so širši javnosti postale znane konec leta 2017, ko je začela vrednost bitcoina eksponentno rasti. Bitcoin je bil ob svojih začetkih pred približno 12 leti vreden le nekaj dolarskih centov. Do sredine januarja 2017 se je cena postopno dvignila na okoli 750 dolarjev, nato pa je začela eksponentno rasti in v začetku decembra 2017 presegla 12.500 dolarjev.

Eksplozivna rast se je nadaljevala in bitcoin je v manj kot mesecu dni zrasel na več kot 20.000 dolarjev. Nato pa je prišlo do obrata krivulje; januarja 2018 je vrednost bitcoina prvič po 1. decembru 2017 upadla pod 10.000 dolarjev, v začetku februarja pa je bila valuta vredna le še nekaj več kot 8000 dolarjev.

Po nekaj nihanjih se je cena do začetka decembra 2018 spustila na približno 3500 dolarjev. Sledili so nadaljnji vzponi in padci, vendar se najvišjim vrednostim bitcoin ni več približal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen