V ZDA že skoraj 90.00 smrtnih žrtev covida-19

0

V ZDA je zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo še 1237 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev v državi se je tako povzpelo na 88.730, so sporočili z Univerze Johns Hopkins. ZDA, kjer se je doslej z novim koronavirusom skupaj potrjeno okužilo že 1.466.682 ljudi, tako ostajajo država z največ umrlimi za novo boleznijo.

Ameriški predsednik Donald Trump skuša kljub temu, da epidemija v ZDA še ne pojenja, vse bolj sproščati gospodarstvo. Njegov predhodnik Barack Obama pa je bil v soboto zelo kritičen do dosedanjega odziva oblasti na zdravstveno krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V video nagovorih študentom in dijakom ob koncu šolskega leta je Obama dejal, da je pandemija “v celoti odgrnila zaveso z ideje, da odgovorni vedo, kaj počnejo”. “Številni se niti pretvarjajo ne, da imajo stvari pod nadzorom,” je menil.

Dijake in študente je Obama opozoril, da bodo morali zaradi pandemije hitreje odrasti kot druge generacije, ter jih pozval, naj naredijo, kar menijo, da je prav. “Delati (samo) to, kar nam je všeč, kar nam ustreza in je enostavno – tako razmišljajo majhni otroci,” je dejal.

“Žal številni t. i. odrasli, vključno z nekaterimi, ki imajo zveneče nazive in pomembne službe, še vedno razmišljajo tako. Zato pa so stvari tako zavožene,” je bil Obama oster v očitnem namigu na Trumpa in njegovo administracijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen