V velikem uporu zaradi pomanjkanja hrane v venezuelskem zaporu 47 mrtvih in 75 ranjenih

0

V nasilnem uporu zapornikov v zaporu Los Llanos na zahodu Venezuele je po zadnjih podatkih umrlo 47 ljudi, še 75 pa je ranjenih. Vsi so zaporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je sporočil nevladni Venezuelski observatorij za zapore (OVP), naj bi do upora v tem zaporu v petek prišlo zaradi nevzdržnih razmer. Poslanka Maria Beatriz Martinez, ki zastopa zvezno državo Portugesa, v kateri leži ta zapor, je pojasnila, da je do upora prišlo zaradi pomanjkanja hrane.

Zaporniki so skušali podreti varnostno ograjo in pobegniti iz zapora, stražarji pa so začeli na njih streljati. Martinezova je povedala, da se je incident končal s 47 mrtvimi in 75 ranjenimi. Vsi so bili zaporniki. Po prvih podatkih naj bi zaporniki sicer ranili tudi upravnika zapora, a je Martinezova to zanikala.

Zaporniki naj bi se uprli, ker so jim zaradi epidemije koronavirusa prepovedali obiske družinskih članov, ki jim običajno prinesejo tudi hrano, zdravila in druge potrebščine. Zapor Los Llanos, ki je bil zgrajen za približno 750 ljudi, je sicer močno prenatrpan; trenutno je tam zaprtih približno 2500 zapornikov.

Prenatrpanost in slaba oskrba zapornikov je sicer endemična za večino venezuelskih zaporov, opozarja organizacija OVP. Glede na njihove podatke je lani v venezuelskih zaporih umrlo 97 ljudi, od tega 70 odstotkov zaradi bolezni in pomanjkanja zdravil.

Zaenkrat po uradnih podatkih v venezuelskih zaporih še niso zabeležili okužbe s koronavirusom. Uradno so doslej v državi zabeležili več kot 330 primerov okužb in tudi deset smrtnih primerov zaradi covida-19.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen