V koaliciji ob ponudbi za sporazum z opozicijo poudarjajo pomen sodelovanja

0

Koalicijske partnerice SMC, NSi in DeSUS so danes poudarile pomen sodelovanja in partnerstva med strankami pri sprejemanju pomembnih odločitev, v tej luči pa tudi pozdravljajo ponudbo opoziciji za podpis sporazuma o sodelovanju. Opozicijske LMŠ, Levica in SD so podpis sporazuma že kategorično zavrnile.

Vodja poslancev SMC Janja Sluga je v izjavi v DZ pozdravila ponudbo za sporazum o sodelovanju. Poudarila je, da so že s svojimi dejanji dokazali, da so stranka povezovanja in sodelovanja, zato tovrstne ponudbe vedno podpirajo.

Po njihovem mnenju je to prava pot in bodo veseli, če bo opozicija pripravljena sodelovati. Je pa to po njenih besedah njihova odločitev. Sama sicer tudi izpostavlja vprašanje, ali mora biti sodelovanje tako formalizirano in podpisano ali pa je tudi brez tega mogoče doseči širši konsenz in sodelovati pri vsebinah.

Argumentov treh opozicijskih strank, ki so sporazum kategorično zavrnile, ni želela konkretno komentirati, saj da jih mora vsak obrazložiti sam. “Mi smo pripravljeni sodelovati z levimi in desnimi in nas tovrstne delitve pri tem ne ovirajo,” je dodala.

Spomnila je, da so tudi v SMC že dobili košarico. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je namreč odklonil sodelovanje z njimi na evropskih volitvah. “A tudi s tistimi, od katerih smo dobili košarico, smo še vedno pripravljeni sodelovati. To je prava pot,” je dejala Sluga. Kot je pojasnila, ne pristane na to, da se že vnaprej zavrne pobuda, preden se poskusi, kako bi sodelovanje izgledalo.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je o ponujenem partnerstvu med vlado in opozicijo danes dejal, da v NSi dialog z opozicijo že gojijo. Izpostavil je novelo zakona o obrambi, kjer obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin predstavlja spremembe in pričakuje pripombe opozicije.

Horvat je danes na vprašanje, ali se mu zdi to partnerstvo realno, odgovoril, da je to vprašanje za opozicijo. “Mi smo roko ponudili. Samo dve možnosti sta, da je sprejeta, ali zavrnjena,” je dejal. Kot je dodal, bodo zadovoljni, tudi če bo pri tem sodelovala le ena opozicijska stranka. Spomnil je, da tudi v prvem Janševem mandatu v partnerstvu za razvoj niso sodelovale vse opozicijske stranke.

Po njegovem razumevanju je podpisan sporazum pogodba glede posameznih projektov in obojestranska zaveza oz. politična garancija.

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je spomnil na ponudbo za partnerstvo za razvoj v prvem mandatu Janševe vlade. Nekatere stranke so tedaj to ponudbo sprejele. “Partnerstvo in sodelovanje sta še kako pomembna. V tem trenutku bi bilo zelo dobro, če bi bilo tega več in ne bi bilo tako naelektreno ozračje v DZ, kar pa se prenaša tudi na ulice,” je v izjavi v DZ dejal Jurša.

Ponudba za sporazum o sodelovanju je po njegovem mnenju dobra ideja. Žal se po njegovih navedbah nekateri tudi bojijo tega sodelovanja, saj bi jim morda njihovi volivci preveč zamerili, ker prihajajo z relativno skrajnega levega političnega pola.

Kot je še spomnil Jurša, je eni od strank v DZ nekoč dejal, da si bo ob odhodu iz DZ najbolj želel, da enkrat nastane velika koalicija rdečih in črnih – v prispodobi.

Janša se je na “košarico” LMŠ danes odzval na Twitterju. “Namesto sodelovanja raje tekmovanje z ekstremno levico za glasove skrajnežev. Žalostno,” je pospremil izjavo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića.

Tudi Jurša se strinja, da gre pri odzivu večjega dela opozicije za nabiranje političnih točk za prihodnje volitve. Obenem ne “kupi” njihovih argumentov, da sporazum zavračajo zaradi Janševih dejanj.

V LMŠ, SD in Levici namreč kritizirajo dejanja premierja Janše in izpostavljajo, da je za sodelovanje potrebno spoštovanje.

Podpis sporazuma medtem napovedujejo v opozicijski SNS, v SAB pa so na to pripravljeni pogojno oz. vlado pozivajo k podpori njihovim predlogom. Predlog za sporazum bodo preučili, odločili pa bodo organi stranke.

Janša je v četrtek v pogovoru za Televiziji Slovenija pojasnil, da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Po njegovih navedbah gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen