V Hongkongu novi protesti, tokrat zaradi zakona o himni

0

Zakonodajni svet v Hongkongu naj bi danes popoldan v drugem branju sprejel zakon o državni himni, ki predvideva kazni v primeru razžalitve kitajske himne. V mestu je že prišlo do novih protestov. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec ter 17 protestnikov tudi prijela. V bližini zakonodajnega sveta sicer policija varuje ceste.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je policija do opoldneva aretirala najmanj 17 protestnikov, med njimi dva dijaka, stara 14 in 15 let.

Osnutek zakona, ki naj bi ga danes sprejel zakonodajni svet v Hongkongu, pripravili pa so ga že lani, predvideva triletno zaporno kazen in globo v višini 50.000 hongkonških dolarjev (približno 5900 evrov) v primeru razžalitve himne ali uporabe v komercialne namene.

Po vrnitvi nekdanje britanske kolonije Kitajski leta 1997 ima mesto avtonomno upravo po načelu ena država, dva sistema. Od lani poleti je mesto prizorišče množičnih protestov, ki so usmerjeni proti vodilnih oblastnikom v mestu, ravnanju policije ter nadvladi Pekinga. Proteste je začasno prekinila pandemija covida-19.

Prebivalci mesta so se na ulice ponovno podali minuli teden zaradi načrtov Pekinga o zakonu o nacionalni varnosti, ki naj bi bil usmerjen proti separatističnim težnjam v Hongkongu. Hongkonške oblasti so v začetku tedna podprle kitajske načrte, čeprav jim prodemokratični politiki v mestu nasprotujejo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen