V Georgii belca obtožena za umor neoboroženega temnopoltega tekača, ki sta ga zamenjala za vlomilca

0

Preiskovalni urad ameriške zvezne države Georgie (GBI) je v četrtek aretiral 64-letnega Gregoryja McMichaela in njegovega 34-letnega sina Travisa McMichaela, ki sta obtožena umora temnopoltega rekreativnega tekača Ahmauda Arberyja 23. februarja letos.

Obtoženca sta se doslej uspela izogniti obtožnici in aretaciji, kar je v javnosti sprožilo veliko ogorčenja.

Policistom sta razlagala, da sta opazila moškega, ki teče po ulici obmorskega mesta Brunswick. Podoben naj bi bil vlomilcu, ki so ga ujele varnostne kamere. Zagrabila sta orožje in se s poltovornjakom pognala za njim. Povedala sta, da sta se potem le branila pred nasilnežem, ki ju je napadel.

Mati pokojnega Wanda Cooper Jones je od začetka trdila, da njuna zgodba ne drži, saj je bil sin, sicer nekdanji nogometaš, na enem od svojih rednih tekov. V javnosti je začelo naraščati ogorčenje, zbirali so se podpisi za uvedbo preiskave in napovedovali protesti, policija pa ni ukrepala.

Starejši McMichael je bil do upokojitve zaposlen kot preiskovalec v uradu državnega tožilca okrožja Glynn.

Lokalni odvetnik Alan Tucker, ki ne zastopa nobene stranke v primeru, pa je medijem predal videoposnetek incidenta. Tucker pravi, da je posnetek objavil, ker ni hotel, da pride do nasilja v skupnosti zaradi napačnih informacij. Kje je videoposnetek dobil, ni pojasnil.

Na posnetku se jasno vidi, kako temnopolti mladenič teče ob robu ceste, pred njim pa je parkiran poltovornjak z moškim v kabini in drugim na prtljažnem delu vozila. Arbery teče mimo tovornjaka, nakar se zasliši strel, iz kabine priteče možakar, začne se prerivanje z Arberyjem, nato odjekne še en strel. Arbery moškega mahne po glavi, vendar po tretjem strelu pade na tla in se ne premakne več.

Posnetek govori sam zase in opisuje zgodbo, ki je stara kot rasizem na jugu ZDA. Oče in sin McMichael sta morda res verjela, da se podita za črnim osumljenim vlomilcem. Vendar pa sta to storila na način, ki obuja spomine na stare čase, ko so belci vzeli red in zakon v svoje roke in opravili s temnopoltimi osumljenci brez policije.

Po ogledu posnetka je molk o primeru prekinil tudi guverner Georgie Brian Kemp, ki je dejal, da je posnetek absolutno grozljiv. Predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da gre za žalostno zadevo, o kateri ga bodo še seznanili. Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden pa je dejal, da je šlo za umor oziroma linčanje.

Okrožna tožilka Glynna Jackie Johnson se je izločila iz primera, ker je bil McMichael do upokojitve zaposlen v njenem uradu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen