Trgovci zadovoljni s ponovnim odprtjem, opozarjajo na velik upad prihodkov

0

Trgovci so zadovoljni, da je po dveh mesecih prišlo do vnovičnega delnega odprtja tudi neživilskih trgovin. Rezultati v panogi so sicer zelo zaskrbljujoči, je danes dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. Po njenih izračunih bi lahko bili prihodki panoge konec leta v letni primerjavi nižji tudi za več kot petino.

Trgovci so zadovoljni, da so od ponedeljka lahko znova odprte tudi nekatere neživilske trgovin. Obisk je bil sicer zelo zadržan. Potrošniki so večinoma upoštevali navodila glede medosebne razdalje, mask in razkuževanja, tudi trgovci so glede ukrepov “že zverzirani”, je danes na vladni novinarski konferenci ocenila predsednica zbornice Mariča Lah.

Izrazila je upanje, da bodo v kratkem sledila dodatna sproščanja. V zbornici vladi predlagajo, da se po vzoru Avstrije dovoli odprtje tudi trgovin v nakupovalnih središčih (trenutno so lahko v Sloveniji odprte neživilske prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov, vendar ne tiste v nakupovalnih središčih) in da se zmanjša zahtevano medosebno razdaljo s sedaj zahtevanih dveh metrov na en meter.

“Imajo prav,” pa je odgovorila na vprašanje, kako komentira očitke nekaterih lastnikov trgovin do 400 kvadratnih metrov v trgovskih središčih, da se dogaja diskriminacija, saj je dovoljeno odprtje manjših trgovin v mestnih središčih, ne pa v trgovskih centrih.

Je pa pomembno, je poudarila, da v takšnih kriznih razmerah navodila stroke glede ravnanja prihajajo z enega mesta in da se jih, “tudi če so včasih nekoliko čudna”, upošteva.

Vladni govorec Jelko Kacin je na vprašanje o morebitnem odprtju tudi trgovin v nakupovalnih središčih dejal, da “vlada ves čas razmišlja o tem”, naslednji koraki pa bodo usklajeni med vlado oz. pristojnimi ministrstvi, trgovci in trgovinsko zbornico ter Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

“Veliko trgovin se je medtem odprlo, korak za korakom se bodo odpirala nova področja trgovine in verjamem, da vas bomo na kakšnem od teh segmentov osrečili že prihodnji teden, če bo šlo vse brez posledic,” je povedal Kacin.

Lahova je ob zadržanem odzivu kupcev na prvi dan opozorila, da se bodo nakupovalne navade spremenile tudi dolgoročno, ob tem, da so slovenski potrošniki že tako bolj zadržani oz. varčni. Njihova varčnost bo po njenem mnenju sicer odvisna od hitrosti okrevanja po krizi, torej tudi od učinkovitosti državnih ukrepov za zagon gospodarstva.

V času epidemije se je v Sloveniji močno povečalo spletno nakupovanje, pri katerem je bila Slovenija pred krizo s koronavirusom pod povprečjem EU, je pa delež tovrstne prodaje v skupnih prihodkih trgovcev še vedno zelo majhen, je povedala in dodala, da morajo trgovci za uspešno poslovanje razvijati tako klasično kot spletno trgovino.

Rezultati panoge za dva meseca od začetka epidemije so po njenih besedah sicer zelo zaskrbljujoči. Prodaja v živilskih trgovinah, ki so lahko ves čas epidemije odprte, je kljub začetnemu povečanemu povpraševanju upadla, po izračunih Lahove za več kot 15 odstotkov. Tega do konca leta – tudi če bi se razmere popolnoma normalizirale, pa se zelo verjetno ne bodo – ne bodo mogli nadomestiti.

Še večji padec so zabeležile tehnične trgovine, ki prodajajo belo tehniko, pohištvo, gradbeni material in ki s 15 milijardami evrov prihodkov na leto ustvarijo okoli polovico vseh letnih prihodkov panoge. Poldrugi mesec so bile namreč zaprte.

Celotna panoga bo po izračunih Lahove letos ustvarila za šest do sedem milijard evrov manj prihodkov od siceršnjih 32 milijard evrov na leto. “To lahko pusti globoke posledice,” je opozorila.

Veliko težavo za trgovce predstavljajo stroški najemnin, ki po besedah Lahove v srednje velikem podjetju predstavljajo 80 odstotkov stroška plač in so torej na drugem mestu med stroški. Kot “anomalijo” je označila ukrep, da je drugi protikoronski paket uveljavil oprostitev plačila najemnin za poslovne prostore v lasti države in občin, ni pa uredil razmerij med dvema zasebnima pravnima osebama.

Predlagali so rešitev, da bi država subvencionirala najemnino v odvisnosti od upada prihodka, vendar nato ta predlog ni bil vključen v drugi paket. Pobuda zbornice sicer ostaja in Lahova upa, da bo vključena v tretji paket protikriznih ukrepov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen