Transportna ladja vojske ZDA v Kopru

0

V koprsko pristanišče je danes priplula ameriška vojaška ladja USNS Yuma. Po obisku ladje USNS Carson City januarja je to drugi obisk hitre transportne ladje v Kopru. USNS Yuma bo v Kopru dotočila gorivo, poskrbela za zaloge ter raztovorila opremo in vozila, ki so jih uporabili pri vaji Afriški lev 20. Posadka med postankom ne bo zapustila plovila.

Za raztovarjanje tovora bodo poskrbeli slovenski pogodbeniki, vsi stiki s posadko pa bodo sledili zdravstvenim protokolom, vključno z upoštevanjem varnostne razdalje in nošnjo zaščitne opreme. Osebe, ki bodo sodelovale pri odpremi tovora, bodo poleg tega pred začetkom dela testirali za novi koronavirus, so sporočili z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Ladje ameriškega poveljstva pomorskih plovil po po svetu so sicer z namenom ustavitve širjenja virusa ter varnosti tako posadk kot tudi držav gostiteljic začasno suspendirale proste izhode za vse civilne pomorščake. Ladje poleg tega na plovbi med pristanišči upoštevajo samokaranteno, tako da ostajajo na morju za obdobje 14 dni med enim in drugim pristankom.

USNS Yuma sicer sodi v EPF razred hitrih transportnih plovil, ki lahko prevažajo do okoli 550 ton vojaškega tovora s povprečno hitrostjo 35 vozlov. Prihod že druge tovrstne ladje v koprsko pristanišče priča o strateškem pomenu koprskega pristanišča za vojaško mobilnost zavezništva Nato, so še poudarili na ameriškem veleposlaništvu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen