Svetovni dan multiple skleroze: Sobota bo v znamenju oranžne barve

0

Jutri, 30. maja 2020 obeležujemo svetovni dan multiple skleroze. V zahvalo znanosti in napredku na področju razvoja zdravil smo v zadnjih dveh desetletjih spremenili potek te bolezni. Življenje bolnikov je danes zato veliko bolj kakovostno kot nekdaj in ker je multipla skleroza, kot vse kronične bolezni, na nek način bolezen celotne družine, z njimi bolje živijo tudi njihovi svojci.

Poseben simbol multiple skleroze pa predstavlja oranžna barva,ki je znamenje moči, privlačnosti, samozadovoljstva, samozaupanja in samozavesti, ter nosi ognjeno energijo. Vliva nam novih moči, in nas aktivira k dejavnemu življenju.

Naše razumevanje o multipli sklerozi je v zadnjih nekaj desetletjih znatno napredovalo. Gre za avtoimunsko bolezen osrednjega živčevja, ki najpogosteje prizadene mlade ženske. Pogosti simptomi te bolezni so spremembe glede spanja in s tem povezana utrujenost, težave z mehurjem in črevesjem, spremembe v razmišljanju in spominu ter drugi.

Za preprečitev nastanka te bolezni lahko sami najbolj poskrbimo s preventive, skrbimo za kakovostni spanec, čimbolje obvladujemo stres, skrbimo za zdrav in uravnotežen način prehranjevanja, redno telesno vadbo ter si vzamemo čas za sprostitev in pozitivno razmišljanje.

Naj bo dan multiple skleroze v znamenju oranžne barve bodisi kot oblačilo ali kot okras na majici, ali pa zgolj miselno zavedanje o tem kako pomembno je zdravje in aktivni življenjski slog.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen