Štajerski gospodarstveniki s pozivom državnemu zboru

0

(22.05.2020) Štajerska gospodarska zbornica je danes na DZ naslovila poziv k podaljšanju subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo. Kot so zapisali v pozivu, je v času aktualne krize najpomembneje ohraniti delovna mesta, saj bodo brezposelni sicer še dolgo obremenjevali tudi državno blagajno.

V zbornici poudarjajo, da bi po ocenah Banke Slovenije medletni upad slovenskega bruto družbenega proizvoda zaradi posledic epidemije lahko dosegel od šest do 16 odstotkov. Kritična za gospodarstvo naj bi bila predvsem drugo in tretje četrtletje letošnjega leta, ekonomisti in gospodarstveniki pa so si enotni v oceni, da so za gospodarstvo ključni ukrepi za podporo likvidnosti podjetij in ohranitev delovnih mest.

Ker je gospodarstvo po njihovih besedah v preteklih letih v delovna mesta vlagalo veliko, si v podjetjih zaposlenih zdaj ne želijo izgubiti. Zato je bil ukrep subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo doma dobro sprejet, bil je olajšanje tako za zaposlene kot tudi za podjetnike, ki se trudijo ponovno vzpostaviti in zagnati delovne procese in s tem zaposlene čim prej vrniti na delovna mesta.

Hude posledice zdravstvene krize, ki je že prerasla v ekonomsko in bo tudi slovensko gospodarstvo pahnilo v recesijo, trpi celotno gospodarstvo, poudarjajo štajerski gospodarstveniki, ki zato pričakujejo, da bodo ukrepi pomagali kar največjemu delu gospodarstva.

“Ukrep subvencioniranja nadomestila je dokazano deloval zelo dobro. Mnogi drugi ukrepi so bili zagotovo sprejeti dobronamerno, ampak njihovi pričakovani učinki so pičli. Postopki implementacije so zahtevni, kljub pričakovanjem garancijska shema ne more zaživeti,” zatrjujejo v zbornici.

Ob tem poudarjajo, da je štajersko gospodarstvo visoko izvozno usmerjeno in je v zadnjih letih dosegalo dobre rezultate, število brezposelnih pa je po dolgih letih spodbudno upadalo. Nov val brezposelnosti, do katerega lahko pride, če gospodarstvo ne bo imelo vsaj še nekaj časa za ponovni zagon, bo za regijo po njihovem poguben.

Štajerska gospodarska zbornica zato državni zbor poziva, da v postopku sprejemanja tretjega protikoronskega paketa ohrani ukrep subvencioniranja do konca leta 2020. S tem bodo pomagali gospodarstvu, ki se trudi vzpostaviti nadaljevanje prekinjenih delovnih procesov, hkrati pa bodo omogočili, da ljudje dokončno ne izgubijo služb in s tem dela, ki edino omogoča dostojno preživetje, so še zapisali v pozivu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen