Sprejetje ponudbe koalicije za sklenitev sporazuma o sodelovanju napovedujeta le SNS in SAB

0

Vladna koalicija je ponudila širše sodelovanje za politične odločitve v državi in s tem želela pritegniti tudi opozicijske stranke, da bi lahko sooblikovale politiko že med pripravljanjem načrtovanih ukrepov, kar je bila praksa predvsem prve Janševe vlade. S tem je tudi aktualna koalicija pokazala dobro voljo in voljo po vključevanju vseh in sodelovanju. Žal niso vse stranke pripravljene sodelovati, ampak očitno že naprej izvajati vlogo predvsem nagajanja.

Večina opozicijskih strank zavrača podpis sporazuma o sodelovanju, ki ga je ponudila koalicija. Podpis napovedujejo v SNS, v SAB so na to pripravljeni pogojno oz. vlado pozivajo k podpori njihovim predlogom. Medtem pa v LMŠ, SD in Levici ponudbo zavračajo, kritizirajo dejanja premierja Janeza Janše in izpostavljajo potrebno spoštovanje.

“Za sodelovanje in pripravo dobrih zakonskih rešitev so potrebni spoštovanje, zaupanje in znanje, česar pa pri Janši in njegovi vladi ni, zato v LMŠ ne bomo podpisali sporazuma,” je danes ocenil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. Bodo pa, napoveduje, še vedno sodelovali pri vsebinskih spremembah in dopolnitvah zakonodaje ali drugih strukturnih reformah.

Po Golubovičevih navedbah se zavedajo, da je Slovenija pred velikimi izzivi in se soočamo z velikimi težavami, vlade pa po njegovem mnenju ne more voditi nekdo, ki je del problema, in ne rešitve.

Golubovič še ocenjuje, da je ponudba koalicije za partnerstvo piar poteza vlade, saj je prostor razprave in sodelovanja DZ. “Sodelovanje in partnerstvo temeljita na enakopravnem, spoštljivem in iskrenem odnosu. Tega ne naredi papir, ampak odnos. Ravnanja in dejanja Janše razdvajajo, in ne gradijo odnosa,” je še prepričan Golubovič.

Tudi predsedujoča SD Tanja Fajon je v današnji izjavi poudarila, da sodelovanje zahteva spoštovanje. “V SD nam ni potrebno podpisovati nobenega papirja, zlasti ne takega, ki prihaja od stranke, kot je SDS, ki dnevno žali, blati ljudi, vnaša razdor v družbo. Namesto da bi se zahvalili tistim, ki so danes morda najbolj zaslužni, da smo iz epidemije izšli zdravi,” je dejala. Dokler bo tako, Fajonova ne vidi možnosti sodelovanja.

Janši sporoča, da ima danes priložnost pokazati iskren namen. Po njenih besedah bo danes na ulicah predvidoma veliko kolesarjev, sam pa gre lahko do njih in se z njimi pogovori o pričakovanjih. “Morda bodo potem tudi možnosti za sodelovanje, če sploh,” je dodala.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da je koalicijsko vabilo v določeni meri nespodobno. V Levici so ves čas skušali sodelovati z vlado in vzpostaviti minimalni parlamentarni dialog, a je koalicija vse povozila, je pojasnil v izjavi. V Levici se zavzemajo za novo vladno koalicijo, “ki bo programsko usmerjena, ki bi delala na javnem zdravstvu, ki je sedaj pod udarom, krepitvi socialnih in delavskih pravic in iskreni skrbi za okolje in naravo”. Sporazuma zato ne bodo podpisali, je napovedal Vatovec in ocenil, da je tudi poslan s figo v žepu.

Po njegovem mnenju je ponudba koalicije dodatni poskus utišati opozicijo. Dialog s tako stranko, ki izključuje vse, ki drugače mislijo, je na nek način znanstvena fantastika, še meni Vatovec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v današnji izjavi povedala, da je vsako vabilo k sodelovanju dobrodošlo, mora pa biti iskreno in resno. Predvsem pričakujejo, da Janša konča kakršnekoli ideološke napade. Pogovorov o sodelovanju, če gre za dobro države in ljudi, v SAB ne zavračajo. Ponudbo koalicije za sporazum bodo preučili, o odzivu pa bodo odločili organi stranke. “Mečem pa Janši rokavico nazaj, da pokaže pripravljenost na sodelovanje in podpre kakšen predlog SAB, ki so ga v DZ že vložili,” je dejala.

Izpostavila je zakon o infrastrukturnem skladu, že danes pa ima koalicija priložnost za podporo kakšnemu dopolnilu SAB k tretjemu protikoronskemu svežnju. V SAB so sicer prepričani, da bi bil čas za predčasne volitve. Do teh bi lahko storili s konstruktivno nezaupnico in projektno vlado, a so za zdaj interes za to izkazali le v SAB in SD.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič napoveduje podpis sporazuma z vlado. Po njegovem mnenju je to dobro in konstruktivno, lahko bodo sodelovali pri osnutkih in pripravi zakonov, kar da je najpomembneje. “Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa,” je že v četrtek na Televiziji Slovenija (TVS) pojasnil odločitev. Danes je dejal, da je za zdaj tako partnerstvo ponudila samo Janševa vlada.

Janša je v četrtek v pogovoru za TVS pojasnil, da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Po njegovih navedbah gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen