Remdesivir morda že kmalu z dovoljenjem za promet v EU

0

Zdravilo remdesivir bi lahko že v prihodnjih dneh prejelo dovoljenje za promet v EU, je danes napovedal prvi mož Evropske agencije za zdravila (EMA) Guido Rasi. Trenutno lahko to zdravilo nekateri bolniki prejmejo v okviru t. i. sočutne uporabe.

“Mogoče je, da bo pogojno dovoljenje za promet izdano v prihodnjih dneh,” je na odboru Evropskega parlamenta za okolje in javno zdravje po poročanju agencije Reuters na spletni strani dejal Rasi. Tovrstno pogojna dovoljenja veljajo eno leto in jih je nato mogoče obnoviti.

EMA je doslej priporočala t. i. sočutno uporabo zdravila remdesivir, ki nekaterim bolnikom s hudo obliko covida-19 omogoča dostop do zdravila že v času, ko Evropska agencija za zdravila še ocenjuje podatke o njegovih koristih in tveganjih.

Podobno dovoljenje je za zdravilo, ki ga proizvaja ameriško podjetje Gilead, maja izdala tudi ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA). Naslednjega koraka, ki se sedaj v okviru pohitrenega postopka potrjevanja zdravil v boju proti covidu-19 obeta v EU, pa pristojne oblasti v ZDA še niso naredile.

Povpraševanje po remdesivirju, ki je sicer namenjen zdravljenju ebole, je v zadnjem času vse večje, saj trenutno še ni potrjenih zdravil ali cepiv za novi koronavirus.

Poleg remdesivirja bi bila po besedah Rasija za covid-19 lahko kmalu na voljo tudi zdravila, ki temeljijo na monoklonskih protitelesih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen