Programski svet RTVS danes prvič s sedmimi novimi svetniki

2

Programski svet RTVS bo na današnji seji prvič zasedal v obnovljeni sestavi. Z nedavno menjavo sedmih svetnikov se je sestava 29-članskega sveta pomembno spremenila in s tem tudi politična razmerja v njem. V zainteresirani javnosti zato za tokratno sejo, čeprav njen dnevni red ne prinaša odmevnih vsebin, vlada dokajšnje zanimanje.

Državni zbor je 28. aprila imenoval sedem novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS): Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila. Svetnikom, ki so prišli iz vrst civilne družbe, je namreč 16. maja potekel mandat.

Iz opozicijskih LMŠ, SD in Levice je bilo slišati kritike, da si je koalicija razdelila članstvo v programskem svetu, čeprav bi tam morali sedeti predstavniki vseh poslušalcev in gledalcev. V opoziciji zato pričakujejo, da bo koalicija v prihodnje skušala zamenjati generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca.

Vlada je nedavno tudi predčasno razrešila tri nadzornike RTVS in imenovala tri nove: Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Poleg tega so poslanci SDS predlagali predčasno razrešitev dveh nadzornikov. Parlamentarna mandatno-volilna komisija odločitve še ni sprejela, saj je za mnenje o predlogu zaprosila zakonodajno-pravno službo.

Odmeven tvit premierja Janeza Janše z 20. marca o delovanju RTVS pa je zbudil ostre odzive društva in sindikata novinarjev ter vodstva zavoda. V javnosti še vedno odmeva tudi vladno pismo Svetu Evrope s 7. aprila, ki je prav tako kritično do RTVS.

Sicer bo programski svet na današnji seji med drugim obravnaval poročilo o realizaciji programsko produkcijskega načrta zavoda v obdobju januar-april letos. Med kadrovskimi zadevami bo zaradi zamenjave svetnikov volil novega namestnika predsednika sveta.

Št. komentarjev: 2
  1. Hit pravi

    Kadunc – rdeči smrdunc. Dost je bilo!

  2. bruh pravi

    joj kako bo banda 571 cvilila in krulila…..ko pa se bo ponovno vrnil kućanov mafijski smrdeči rdeči pra sec ali svi nja na vlado, pa bodo tiho kot miši in se veselile “demokratičnih” sprememb…..nič novega..so pač tak smrdeči nestrpni in opranoglav gn oj so.. smrdeče MAFIJSKE kur be iz tarče pa…..ahhahah…ajd

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen