Premier Janša v pogovoru za Nova24TV o možnosti sprememb v davčni zakonodaji ter zakonskih sprememb glede financiranja RTVS

0

Premier Janez Janša je v včerajšnjem pogovoru za televizijo Nova24TV spregovoril o aktualnih temah, tudi o tretjem protikorona paketu. Med drugim ni izključil možnosti sprememb v davčni zakonodaji ter zakonskih sprememb glede financiranja RTVS in medijev. “Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti,” je odgovoril na vprašanje o rtv-prispevku.

Premier je potrdil, da bo vladna svetovalna skupina pod vodstvom Ivana Simiča pregledala možnosti za spremembe na področju davčne politike, posebej naj bi se osredotočili tudi na področje davkov. “Nekega zelo hitrega zniževanja davkov v tej situaciji ne gre pričakovati. Tudi davek na dodano vrednost se je dvignil zaradi prejšnje krize, ne zaradi epidemije,” je spomnil.

“Blizu” mu je tudi ideja, da bi lahko vsak davkoplačevalec po svoji presoji razporejal večji delež vplačane dohodnine od sedanjega 0,5 odstotka. “Bomo iskali rešitve v tej smeri. Do konca leta lahko pričakujemo prve predloge,” je dodal.

Na vprašanje, ali lahko vlada kaj spremeni, kar se tiče obveznega plačevanja rtv-prispevka, je spomnil, da to ni odločitev vlade. A ministrstvo za kulturo “pripravlja določene zakonske spremembe”. “Najmanj kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti,” je dejal. Dodal je, da številke iz drugih držav kažejo, “da bi se dalo z bistveno manj denarja delati bistveno bolje”.

Glede polemik okoli domnevnega vpogledovanja v podatke politikov v času prejšnje vlade je premier pojasnil, da je pred nekaj dnevi “prišla informacija, da so konec lanskega leta, ko so se začeli medstrankarski spori zaostrovati, umaknili t. i. zvonček z evidence osebnih podatkov prvakov koalicijskih strank”. “Zvonček nadzorniku pove, da je bilo vpogledano v podatke neke osebe,” je dejal. Po njegovih besedah je prišlo do vpogleda v podatke prvakov takratnih koalicijskih strank DeSUS in SMC – Karla Erjavca in Zdravka Počivalška.

Ukaz je prišel s strani ministra za notranje zadeve, je še dodal Janša in napovedal, da se bo preverilo, kaj se je dejansko počelo.

Glede odločitve tožilstva, ki je zavrglo ovadbo zaradi napisa “Smrt janšizmu, svoboda narodu”, je dejal, da je tožilstvo s to odločitvijo “močno padlo na izpitu”, ter ocenil, da “bo to imelo svoje posledice”.

Ob razpravi o sodelovanju tudi predstavnikov opozicije na protivladnih protestih je Janša med drugim napovedal, da “ko bo čas, če se bo bivši minister Aleš Šabeder strinjal, bom objavil najino takratno korespondenco”. “Da bodo ljudje videli, kaj se je takrat dejansko dogajalo in kaj je bivši predsednik vlade dejansko počel takrat, ko bi moral prevzet odgovornost in sprejeti nekatere ukrepe,” je dejal Janša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen