Posledice covida-19 se že kažejo Marca v Nemčiji največji padec industrijskih naročil doslej

0

Nemška industrijska naročila so marca na mesečni ravni upadla za 15,6 odstotka, kar je največji padec, odkar je nemški statistični urad leta 1991 začel z zbiranjem podatkov. Proizvajalci imajo težave zaradi negativnega vpliva ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, padec pa je bil večji od napovedi analitikov.

Doslej največji padec industrijskih naročil, ki so pomemben kazalnih prihodnje industrijske aktivnosti, so nemški statistiki zabeležili januarja 2009, ko so upadla za 7,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V finančni krizi med letoma 2008 in 2009 so naročila padala sedem mesecev zapored in se skupno znižala za približno 40 odstotkov. Nemški politični vrh upa, da bi se takšni katastrofi lahko izognili s postopnim rahljanjem omejitev.

Na padec naročil pa negativno vpliva tudi povpraševanje iz tujine, saj se vse države soočajo z ohlajanjem gospodarstva, do težav prihaja tudi v dobavnih verigah.

Naročila iz Nemčije in območja evra so na mesečni ravni upadla za okrog 15 odstotkov, druga naročila pa za 17,9 odstotka. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen