Poslanska skupina SDS podpira zaprtje trgovin ob nedeljah

0

Poslanska skupina SDS podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, so za STA pojasnili v poslanski skupini in dodali, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh predstavili v sredo na prvi obravnavi v DZ. Vlada je medtem ocenila, da predlog Levice v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo.

Vlada je v ponedeljek ocenila, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog zakona, ki ga je vložila Levica, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ. Poleg tega meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj.

Na to se je že odzval koordinator Levice Luka Mesec, ki je odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janez Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu.

Po Meščevem mnenju smo v korona krizi spoznali, da lahko nakupe opravimo tudi v drugih dneh oz. za to ne potrebujemo nedelje. Po njegovih besedah sicer trgovinska zbornica in številni lobisti pravijo, da je ukrep v škodo delavcem, ki želijo v nedeljah delati zaradi dodatkov.

A v Levici izpostavljajo anketo Sindikata delavcev v trgovini Slovenije med njihovimi člani, ki kaže, da več kot 90 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. “To pomeni, da si želijo nedeljo kot prosti dan, ne glede na to, da jih lastniki trgovin poskušajo podkupiti z dodatki,” je danes dejal Mesec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen