Poslančev dnevnik tokrat o solidarnosti v Evropi prek sklada za pomoč državam članicam EU po pandemiji koronavirusa

1

(29.5.2020) Evropski poslanec dr. Milan Zver vsak mesec za spletno stran  Zavoda PIP v okviru projekta Skupajsmo.eu pripravi kratek zapis o najbolj pomembni temi meseca. Tokrat je svoje razmišljanje namenil skladu za pomoč državam članicam EU po pandemiji koronavirusa.

Dragi prijatelji,

ta zapis nastaja en dan po objavi zgodovinskega predloga, da si EU na finančnih trgih sposodi 750 milijard evrov in tako napolni sklad za pomoč po šoku, ki ga je povzročil koronavirus. EU se nikoli prej ni zadolžila za tako velik znesek. Denar bomo morali vrniti najkasneje do leta 2058, no, morda uspemo že kaj prej. Slovenski vladi in premierju Janezu Janši čestitam, saj bo Slovenija iz tega vira dobila kar 5,1 milijarde evrov. To ni malo denarja in verjamem, da si bo slovensko gospodarstvo s tem lahko opomoglo.

Zadolževanja načeloma ne maram, a tokrat gre za izjemno situacijo. Po gospodarski krizi iz leta 2008 smo “izgubili” celo generacijo mladih, milijoni so še leta iskali prvo zaposlitev. Tokrat smo si v EU enotni – ne želimo izgubiti še ene generacije. Situacija je izjemna tudi zato, ker ta korak predstavlja solidarnost, kot je v Evropi do zdaj še nismo videli. Bogatejše države bodo pomagale “nabrati” sredstva, ki bodo šla potem v veliki meri državam, ki so v slabšem stanju. Vračanje takega posojila pomeni, da bo morala EU prej ali slej povečati “lastna sredstva”, npr. z obdavčenjem Amazona, Googla in Facebooka. Več lastnih sredstev pa pomeni, da bo EU manj odvisna od (muhastih) držav članic in na nek način močnejša. V Evropski uniji se mora še veliko stvari izboljšati, da si bo zaslužila večjo moč. A taka solidarnost je prvi korak v pravo smer.  

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    On je pa tisti pravi ” kaviar solidarnostnik”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen