Po ocenah iz OZS ostaja zaprtih okoli polovica gostinskih lokalov

0

Od danes so spet odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov, a gostinci opozarjajo, da je precej previdnostnih ukrepov težko oz. nemogoče izvajati. Zato je po ocenah sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS ostala zaprtih okoli polovica lokalov, je STA povedal predsednik sekcije Blaž Cvar. Za zgled ponuja ukrepe v Avstriji in pričakuje posluh NIJZ.

Gostinci ne želijo biti tisti, zaradi katerih bi prišlo do poslabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji. Svoje delo si želijo opravljati varno tako za goste kot za zaposlene, hkrati pa si želijo, da so ukrepi, ki so jim ob ponovnem zaganjanju dejavnosti naloženi, sprejemljiv kompromis med gostinsko in zdravstveno stroko, je povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

Tudi sam danes ni odprl svojega lokala v Radljah ob Dravi, saj, tako kot mnogi drugi gostinci, ugotavlja, da nekaterih ukrepov ni mogoče izvajati na način, da ne bi bili v prekršku in s tem izpostavljeni sankcijam.

Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med ostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Cvar, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva.

Opozoril je tudi, da bi denimo delavci iz istega podjetja, ki se pripeljejo v istem avtomobilu, nato na terasi morali sedeli 1,5 metra narazen.

“To vnaša med gostince veliko negotovosti,” opozarjajo na omenjeni sekciji pri OZS. Po anketi med člani in širšem povpraševanju tudi med nečlani ocenjujejo, da je danes ostalo zaprtih okoli polovica lokalov v Sloveniji, je povedal Cvar.

V sekciji pričakujejo posluh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je izdal higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije covid-19, in popravke ukrepov, da bi tako dosegli, da se bodo gostinci v večjem številu odločali za odprtje lokalov.

Ob tem kot zgled ponujajo ureditev v Avstriji, kjer lokale v celoti odpirajo 15. maja. Ukrepi v Avstriji določajo, da lahko pri isti mizi sedijo štirje odrasli in dodatno še otroci, med skupinami gostov pa mora biti najmanj en meter razdalje.

Gostinski in turistični delavci pri OZS tako predlagajo, da tudi NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj en meter med mizami, hkrati pa črta določilo, ki predpisuje posedanje za isto mizo zgolj za člane istega gospodinjstva. Prav tako predlagajo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj poteka po potrebi in številu gostov, uporabnikov sanitarij.

Ob tem pričakujejo, da se čim prej sprosti in omogoči tudi strežba v notranjosti gostinskih lokalov.

Predloge popravkov ukrepov so gostinci danes nekaterim pristojnim že predstavili na Brdu pri Kranju, kjer se je na prvi seji sestal novoustanovljeni strokovni svet za turizem. Hkrati pa se bodo predstavniki gostinstva in turizma o tem pogovarjali tudi na srečanju s predstavniki NIJZ v sredo, je še povedal Cvar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen