Pahor ob dnevu Evrope poudarja, da je EU rešitev

1

Predsednik republike Borut Pahor je danes pred dnevom Evrope, ki ga bomo obeležili v soboto, opozoril, da Evropa ne sme nazaj, ampak naprej. Prepričan je, da je Evropska unija v teh časih rešitev, ne pa problem, saj da še nikoli prej nismo tako potrebovali drug drugega, kot sedaj.

Evropa je združena v miru in varnosti skoraj tri četrt stoletja, je v poslanici ob dnevu Evrope dejal Pahor. “V vsem tem času so z razvojem Evropske unije rasla tudi druga visoka pričakovanja glede njenih dosežkov. Osebno menim, da so ti fenomenalni. Ni pa mogoče spregledati zastojev in njene nemoči v času migrantske krize in začetku spopadanja s pandemijo,” je povedal.

Opozoril je, da bi to lahko pripeljalo do napačnega zaključka, da Evropske unije razen za ohranitev miru, ne rabimo. “To je velika in nevarna zmota. Še nikoli nismo potrebovali en drugega tako kot zdaj in v teh globalnih razmerah. Zato pravim: Evropa ne sme iti nazaj, Evropa mora iti naprej. Evropska unija ni problem, EU je rešitev,” je poudaril.

Pahor je še pojasnil, da so bili v tem smislu narejeni tudi njegovi nagovori evropskim narodom, saj so sporočali prepričanje, da potrebujemo več solidarnosti in zato tudi več Evrope.

Pahor je ob razglasitvi epidemije v Sloveniji 12. marca nagovoril državljane, od takrat pa je nagovoril tudi evropske države, njihove voditelje in državljane, v 23 uradnih jezikih Evropske unije. Številni evropski voditelji so se odzvali na poslanico Pahorja ter se mu zahvalili. S projektom se je Pahor ob dnevu Evrope pridružil njenemu praznovanju v želji, da bi bila Evropa po krizi bolj povezana, učinkovitejša in bolj združena, so sporočili iz urada predsednika.

Na združevanje evropskih držav je danes spomnil tudi predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Marko Pogačnik. “Ob današnjem dnevu je treba poudariti pomen in številne pridobitve evropskega povezovanja. Nemalokrat pozabimo, da ravno zaradi tega danes živimo v razmerah miru, svobode, blaginje in varnosti,” je sporočil.

Izpostavil je še pomen povezovanja. “Tudi v prihodnje bo namreč ključno sodelovanje med državami članicami z namenom ustvariti močnejšo, bolj odzivno in odločnejšo Evropsko unijo, ki bo izzive še naprej reševala skupaj za dobrobit vseh svojih državljank in državljanov,” je dodal.

V soboto bomo obeležili dan Evrope in 70. obletnico predstavitve Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ja smo videli ta EU lager. Italiji je prišla na pomoč Rusija. EU kot, da ne obstaja.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen