Pahor in Zorčič danes nadaljujeta posvet o spremembah volilne zakonodaje

0

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Igor Zorčič bosta na delovnem pogovoru obravnavala uveljavitev odločbe ustavnega sodišča glede sprememb volilne zakonodaje. Na sredinem posvetu pri Zorčiču so se namreč stranke večinsko strinjale, da pripravo predloga za preoblikovanje volilnih okrajev prepustijo ministrstvu za javno upravo.

Poslanci namreč v začetku marca niso namenili zadostne podpore noveli, s katero bi volilne okraje ukinili in uvedli relativni prednostni glas. Predlog bi moralo podpreti 60 poslancev. Zanj je glasovalo 57 poslancev, 30 pa jih je bilo proti. Predlog ni imel podpore SDS in večine poslancev DeSUS.

Ustavno odločbo glede neskladnosti meja volilnih okrajev z ustavo pa je mogoče uresničiti tudi s preoblikovanjem volilnih okrajev. Za sprejetje te možnosti bi zadoščala podpora 46 poslancev.

V sredo so se na posvetu pri Zorčiču vodje poslanskih skupin večinsko strinjale, da bo predlog o preoblikovanju pripravilo ministrstvo za javno upravo. O predlogu pa se bodo nato stranke usklajevale v DZ.

Pahor je sicer vodil dosedanje usklajevanje sprememb volilne zakonodaje. Glede tega je pripravil več posvetov, na katerih so sodelovali predstavniki političnih strank, pripravljavci predlogov in strokovnjaki.

Rok za uresničitev ustavne odločbe se izteče konec letošnjega leta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen