Pa kdaj se bo to končalo? Kordiš & ostali levičarji več kot 4 ure postopkovno blokirali delo odbora za gospodarstvo!

4

Začetek današnje seje odbora za gospodarstvo, na kateri naj bi ta obravnaval vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, so zaznamovali postopkovni zapleti. V LMŠ, SD in Levici so opozarjali, da je vladni predlog sklepa, ki bi ga potrjeval odbor, v nasprotju s poslovnikom, zakonodajo in ustavo. V koaliciji so bili nasprotnega mnenja.

Vlada je v sklepu, ki naj bi ga potrjeval DZ, med drugim navedla, da vlada Marjana Šarca ni pravočasno poskrbela za dopolnitev in aktiviranje državnega načrta zaščite in reševanja za primer epidemije novega koronavirusa in da je sprejem zaščitnih ukrepov potekal v izrednih okoliščinah. Sklep opominja tudi na pomanjkanje zaščitne opreme v času razglasitve epidemije in dodaja, da jo je nova vlada nato zagotovila v zadostni količini, in to po nižji ceni kot prejšnja.

V opoziciji so obravnavi takšnega sklepa ostro nasprotovali. Poslanec Levice Miha Kordiš je spomnil na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, da za obravnavo takšnega sklepa ni podlage v ustavi, zakonu in poslovniku. Poslanec SD Franc Trček je dodal, da poslovnik predvideva le seznanitev DZ s takšnim poročilom, ne pa tudi sprejemanja sklepov. Podobno je ugotavljala tudi poslanka Levice Violeta Tomić.

Tina Heferle iz LMŠ je opozorila, da sklep vnaprej prejudicira, kaj naj bi odbor za gospodarstvo ugotovil, kar je absurdno. Po njenem mnenju bi obravnava takšnega sklepa pomenila grob poseg izvršne v zakonodajno vejo oblasti. Podobno so ocenjevali tudi Meira Hot (SD), Marko Bandelli (SAB) in Aljaž Kovačič (LMŠ).

Predsednik odbora Branislav Rajić iz SMC je sicer oporekal, da gre za akt, ki bi ga DZ vendarle lahko obravnaval. Proceduralne predloge o prekinitvi seje je nato nameraval dati na glasovanje, vendar pa so v opoziciji oporekali tudi temu. Trček je opozoril, da tisto, kar nima pravne podlage, ne more biti niti predmet poslanskega dela niti glasovanja.

Vendarle pa je po slabi uri in pol proceduralnih zapletov in po nastopih koalicijskih članov odbora Jurija Lepa (DeSUS) in Janija Möderndorferja (SMC) odločil, da sejo prekine. Tudi Lep je namreč pojasnil, da se v koaliciji zavedajo potrebe po preoblikovanju sklepa. Möderndorfer pa je opomnil, da bi z začetkom razprave o sklepu razprava o njem dobila legitimnost.

Ob 12.30 se je seja nato nadaljevala, vendar pa je do vsebinske razprave o poročilu prišlo šele po nadaljnji uri in pol postopkovnih zapletov. Kljub temu, da je predsednik odbora v razpravo ponudil le seznanitveni sklep, se v opoziciji namreč še vedno niso strinjali z njegovo obravnavo.

Heferletova je opomnila, da gre za vsiljevanje vsebinskega sklepa vlade, pripravljenega kot odraz ugotovitev, ki pritičejo parlamentarni preiskavi in ne razpravi na pristojnem odboru. Pritrjevali so ji tudi ostali predstavniki opozicijskih poslanskih skupin. Z vladnim poročilom bi se DZ lahko po poslovniku zgolj seznanil, ne pa odločal o vsebinskih sklepih, so ocenjevali.

Na drugi strani so se posamezni predstavniki koalicijskih poslanskih skupin sklicevali na še en člen poslovnika, ki dopušča, da sklep DZ v obravnavo predloži tudi vlada.

Postopkovni predlog za prekinitev seje je večina članov odbora zavrnila, prav tako odbor ni podprl predloga, naj zadevo preuči komisija za poslovnik. Je pa podprl predlog, da svoje stališče o dopustnosti seje pojasni predstavnica zakonodajno-pravne službe Nataša Voršič. Ta je pritrdila pomislekom, da poslovnik ne predvideva sprejemanja sklepov ob obravnavi vladnega poročila.

Pri razlagi poslovnika so tako v koaliciji in opoziciji ostali vsaksebi, po dobrih štirih urah pa se je končno začel še vsebinski del današnje seje odbora.

Št. komentarjev: 4
 1. dzi nu nje ja pravi

  Kaj pa so v preteklosti,počeli,JANŠEVIKI ?

  1. Hit pravi

   Ovca Dzi, vemo da si bil v otroštvu zlorabljen, svoje travme raje rešuj s sprehodi v naravi, tudi hrana za ptičke in sl., bolje ti bo.

   1. dzi nu nje ja pravi

    Hit,ko boš ti opravil toliko kilometrov in težkih vzponov,kot sem jih jaz, se oglasi,prej pa bodi raje tiho.
    Hrano sem pa tudi znal izbirati.Naprimer,pršuta nisem nosil s sabo,sem ga raje in,ga še jem v dolini,najraje ob petkih.

   2. dzi nu nje ja pravi

    Hit,ne skrbi za mojo prehrano.vedno sem skrbel za to.
    npr.na ture nikoli nisem nosil pršuta,sem raje imel s seboj sadje in čokolado,pa dovolj vode,VEDNO.
    Preživel bom tudi brez takih dodatkov,katere ti je tvoj tovariš Janez Janša dal.
    Ko boš pa ti opravil toliko vzponov v hribih,kot se jih jaz,se oglasi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen