Nemški ustavni sodnik brez dlake na jeziku: ECB ni gospodarica vesolja!

0

Potem ko so se institucije EU kritično odzvale na odločitev nemškega ustavnega sodišča glede programa Evropske centralne banke za odkupovanje obveznic, je to vrnilo udarec. “ECB ne bi smela veljati za gospodarja vesolja,” je za Süddeutsche Zeitung dejal vodilni sodnik v zadevi Peter Huber in ECB pozval k prevzemu odgovornosti za svoje odločitve.

“Naše sporočilo ECB je skoraj homeopatsko,” je v intervjuju, objavljenem pozno v torek, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, povedal Huber. “Vse, kar želimo, je, da ECB sprejme svojo odgovornost pred javnostjo in jo upraviči – tudi v očeh ljudi, ki so jih njeni ukrepi prizadeli,” je dodal.

Nemški ustavni sodniki so minuli teden sklenili, da mora osrednja denarna ustanova v območju evra utemeljiti sorazmernost svojega programa odkupovanja obveznic, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank iz njega izključena. Niso pa programa razglasili za neskladnega z nemško ustavo.

Sodniki iz Karlsruheja so dali ECB za utemeljitev in predložitev dokazov, da pozitivni učinki programa kvantitativnega sproščanja, težkega 2000 milijard evrov, presegajo negativne posledice, tri mesece časa.

Sodba je v EU sprožila burne reakcije, pri čemer je bila rdeča nit kritik, da je evropsko pravo nad pravom posameznih držav članic unije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dopušča tudi možnost postopka proti Nemčiji zaradi kršitve prava EU.

Nemško ustavno sodišče je sodbo utemeljilo na podlagi ocene, da ima program ECB številne stranske učinke, na primer na javni dolg, pokojninske in varčevalne sheme ter cene nepremičnin.

Spor so ustavnemu sodišču predložili posamezniki, ki so se pritožili zoper nemško vlado in nemško centralno banko.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen