Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pripravljeni na prihod potnikov

0

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravljajo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, saj bodo lahko letalski prevozniki sedaj načrtovali letenje. Večina letalskih prevoznikov je lete odpovedala do konca maja, so pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa, so povedali za STA.

“Pozdravljamo sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa, ker je to bistvena informacija za letalske prevoznike, da lahko operativno planirajo letenje,” so STA povedali v upravljalcu letališča, družbi Fraport Slovenija.

Večina letalskih prevoznikov je sicer lete odpovedala do konca maja. So pa na letališču v minulih dneh, torej že pred današnjo odločitvijo vlade – ki je s torkom znova dovolila letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji – pospešeno pripravljali na sprejem prvih potnikov in namestili vse potrebno za varen zagon potniškega prometa.

Potniki bodo tako morali ohranjati razdaljo 1,5 metra v vseh delih terminala. Razdalja bo označena s talnimi oznakami, trakovi in oznakami sedežev v čakalnicah.

Razkuževanje rok bo obvezno za potnike in zaposlene pred vsakim vstopom v potniški terminal. Razkužilna mesta bodo ustrezno razporejena tudi drugje po terminalu.

Za potnike v terminalu bo obvezna uporaba maske ali druge vrste zaščite ustno-nosnega predela.

Število potnikov v terminalu in na avtobusih bo manjše, namestili bodo trakove in oznake za usmerjanje ter razmejevanje potniških tokov. Zmogljivost terminala in avtobusov se bo zmanjšala za približno polovico. V potniški terminal bodo lahko vstopali izključno potniki in zaposleni, obiskovalcem in spremljevalcem vstop ne bo dovoljen.

Merjenje telesne temperature bo najverjetneje obvezno vsaj za del potnikov. Ukrep oz. protokol sicer še usklajujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Na letališču bodo tudi pogosteje zračili prostore in jih čistili z razkuževanjem, posebej delov in predmetov, ki so bolj izpostavljeni, kot so kljuke, pipe, ograje in stikala.

Uvedli bodo tudi ukrepe za zaščito zaposlenih. Tako so vsa delovna mesta pri prijavi na let in na izhodih na letala opremljena z zaščitnimi stekli. Zaposleni bodo morali pri spremstvu in pomoči potnikom uporabljati maske in rokavice za enkratno uporabo. Gasilci bodo morali za prenos potnikov v in iz letal uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo, zaščitna očala in zaščitno obleko. Varnostniki bodo morali za pregled potnikov in drugega osebja na varnostnih kontrolnih točkah uporabljati maske, rokavice za enkratno uporabo in zaščitna očala. Za natovarjanje in raztovarjanje ter čiščenje kabine letala oziroma na splošno za opravljanje nalog na oz. v letalu bo treba uporabljati maske.

Vlada je danes odločila, da ne bo podaljšala prepovedi opravljanja letalskega prevoza potnikov na mednarodna letališča v Sloveniji. Od torka bo tako znova dovoljen letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Portorož), in sicer tako iz držav EU kot iz drugih držav, bo pa do 12. junija še veljala prepoved mednarodnega prevoza potnikov na lokalna letališča.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen