Lufthansa in nemška vlada dosegli dogovor o državni pomoči

0

Nemški letalski prevoznik Lufthansa in nemška vlada sta se dogovorila za državno pomoč podjetju, sta danes sporočili obe strani. Pomoč v vrednosti devet milijard evrov morajo potrditi še nadzorniki in skupščina Lufthanse ter Evropska komisija.

Lufthansa je bila pred pandemijo novega koronavirusa operativno zdravo in dobičkonosno podjetje z dobro perspektivo, se je pa s koronsko krizo znašla v eksistenčni krizi. Stabilizacijski paket upošteva tako potrebe podjetja kot potrebe davkoplačevalcev in zaposlenih v skupini Lufthansa, ki so odvisni od ohranitve močnega podjetja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila nemška vlada.

Državni stabilizacijski sklad WSF, ki ga je nemška vlada ustanovila za pomoč podjetjem v času krize, je pomoč Lufthansi predhodno že odobril. Kot so sporočili iz Lufthanse, uprava podjetja paket pomoči podpira.

Predvideno je, da bo WSF prispeval 5,7 milijarde evrov v premoženje matične družbe, pri čemer bo šlo za povratna sredstva. Poleg tega bo prek dokapitalizacije vplačal nove delnice in pridobil 20-odstotno lastništvo. Sklad bo lahko lastništvo povečal na 25 odstotkov in eno delnico, s čimer bi lahko družbo obranil pred morebitnim sovražnim prevzemom. Poleg tega je predvideno tri milijarde evrov posojila državne razvojne banke KfW in zasebnih bank za obdobje treh let.

Med pogoji je omejitev prihodnjih izplačil dividend in zmanjšanje plačil vodstvu, predvideno je tudi, da bo za imenovanje dveh nadzornikov soglasje morala dati vlada.

Lufthansa se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjimi finančnimi težavami v svoji zgodovini. Prizemljiti je morala okoli 90 odstotkov svojih letal, od sredine marca zaradi omejitev potovanj praktično stoji potniški promet, je pa družba ves čas opravljala tovorni promet. V skupini s skupno 138.000 zaposlenimi v matičnem prevozniku in v hčerinskih družbah, med katerimi so prevozniki Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings in Swiss ter Lufthansa Cargo, je ogroženih več deset tisoč delovnih mest, je poročala dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen