Logar v pogovoru z norveško zunanjo ministrico o odnosih med državama, migracijah, covidu-19 in krepitvi gospodarskega sodelovanja

0

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes v telefonskem pogovoru z norveško zunanjo ministrico Ine Marie Eriksen Soreide poudaril dobre odnose med državama ter izpostavil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Norveško, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Ministra sta v pogovoru pozdravila odlične odnose med državama, ki sta partnerici v zvezi Nato in delita številna skupna stališča glede evropskih tem in v multilateralnih vsebin. Razpravljala sta o ukrepih za izhod iz krize po pandemiji covida-19, ter poudarila pomen evroatlantske solidarnosti v času pandemije.

Minister Logar je norveški kolegici predstavil ukrepe za pripravo na predsedovanje Slovenije Svetu EU. V pogovoru sta ministra izmenjala tudi stališča o migracijah in brexitu ter pregledala gospodarsko sodelovanje in sektorje, ki ponujajo priložnost za krepitev tega sodelovanja.

Odlične odnose potrjujejo obiski na najvišji ravni – državniški obisk predsednika Boruta Pahorja na Norveškem novembra lani in delovni obisk norveške zunanje ministrice v Ljubljani lanskega aprila, so sporočili z MZZ.

Državi dobro sodelujeta v okviru Norveškega in EGP finančnega mehanizma. Norveška ni članica Evropske unije, vendar je njena pomembna in zanesljiva partnerica, poudarjajo na MZZ in dodajajo, da si obe državi prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost.

Ministra sta izmenjala tudi stališča o Arktiki in Zahodnem Balkanu. Slovenija in Norveška sta aktivni v regiji Zahodnega Balkana, kar ponuja dodatne možnosti za tesno sodelovanje v regiji, so še sporočili. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen